Υποστελεχωμένα και με πολλά προβληματικά σημεία, είναι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της κεντρικής Μακεδονίας.

Προσωπικό και ασθενείς υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία, με τις αναμονές στα επείγοντα να φτάνουν έως και τις δέκα ώρες!

Τα τρία μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δέχονται στις εφημερίες 1.000 ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως πρέπει.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τη Διεθνή Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως ασθενείς περιμένουν ως και έναν χρόνο για επεμβάσεις,  λόγω αδυναμίας λειτουργίας των χειρουργικών αιθουσών.

Τμήματα λειτουργούν με τριτοκοσμικές συνθήκες και είναι άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών και εργαζομένων.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση ανά νοσοκομείο έχει ως εξής:

"Παπαγεωργίου"

Υπάρχουν 300 οργανικά κενά, παρά τα μπαλώματα με ΟΑΕΔ και επικουρικούς. Μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Μόλις το 60% των χειρουργικών αιθουσών να λειτουργούν κατά μέσο όρο. Εξακολουθεί να εφημερεύει τις μισές ημέρες χωρίς δορυφόρο νοσοκομείο και οι αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) φτάνουν 4 - 7 ώρες.

Η επιχορήγηση για τη μισθοδοσία του προσωπικού υπολείπεται της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας  και σημειώνονται καθυστερήσεις που αναγκάζουν το νοσοκομείο να χρησιμοποιεί διαθέσιμα που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για εξόφληση προμηθευτών προκειμένου να μην μείνει απλήρωτο το προσωπικό. Οκτώ κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι εξοπλισμένες, αλλά δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού.

"Ιπποκράτειο"

Παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις, που φθάνουν και 40% των οργανικών θέσεων στους τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό. Αναλογεί ένας τραυματιοφορέας σε απογευματινή  βάρδια για κάθε κτίριο σε νοσοκομείο 800 κλινών.

Μεγάλη είναι η έλλειψη νοσηλευτών και αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα από τις 9 πολύτιμες αίθουσες  χειρουργείων  να λειτουργούν μόνο οι 5 εδώ και χρόνια. Πολύ μειωμένη η  χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Μεγάλη αναμονή ασθενών ως ένα χρόνο στις λίστες χειρουργείων.

ΑΧΕΠΑ

Η πολύ χαμηλή χρηματοδότηση του νοσοκομείου έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή έλλειψη ειδικού υλικού, με κίνδυνο ζωής ασθενών, σε νοσοκομείο πολύ υψηλών παροχών υγείας και με προσέλευση στις εφημερίες 800 ασθενών. Μόνο με δωρεές ανακαινίζονται κάποια τμήματα. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με τριτοκοσμικές συνθήκες άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών κι εργαζομένων. Παλιός καταστραμμένος είναι ο ιατροτεχνολογικός  εξοπλισμός, ενώ οι οροφές κλινικών στάζουν.

Οι βοηθητικές οργανικές υπηρεσίες τείνουν  να καταργηθούν  και ιδιωτικοποιούνται. Η έλλειψη σε νοσηλευτικό και τραυματιοφορείς φθάνει στο 40%. Το νοσοκομείο παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων δεν φυλάσσεται πολλά χρόνια και έγινε μόνιμο στέκι παραβατικών στοιχείων με μεγάλη επικινδυνότητα για ασθενείς και εργαζόμενους.

Σοβαρή η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ της Καρδιοχειρουργικής κλινικής. Εδώ και ένα χρόνο, οι νοσηλευτές μειώθηκαν από 18 σε 12.

"Άγιος Δημήτριος"

Υπάρχουν ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό (30% περίπου). Στις εφημερίες, τη διοικητική εργασία την κάνουν οι νοσηλευτές, παρά το φόρτο εργασίας τους και ο φύλακας κάνει και τον τηλεφωνητή. Χαμηλή είναι η χρηματοδότηση του νοσοκομείου για υλικοτεχνική συντήρηση και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει και ο μαστογράφος είναι πολύ παλιός και όχι ψηφιακός. Ο σύλλογος εργαζομένων με το σύλλογο φίλων του νοσοκομείου εξασφάλισαν με δωρεά έναν μεταχειρισμένο ψηφιακό  μαστογράφο πολύ πιο καινούργιο και σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά η διοίκηση δεν τον δέχτηκε.

"Παπανικολάου"

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, τεχνικό  και βοηθητικό προσωπικό και 70 εργαζόμενοι είναι με κοινωφελή προγράμματα και λήγει η θητεία τους.

Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης

: Μεγάλη έλλειψη παρατηρείται σε νοσηλευτικό προσωπικό, 50% έλλειψη σε τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα κτίρια που είναι πολύ παλιά είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.

"Θεαγένειο"

Ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται σε όλους τους κλάδους (ποσοστό 40%). Τα κενά καλύπτονται μερικώς, από 100 άτομα εκπαιδευόμενους και κοινωφελή προγράμματα. Υπάρχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα, λόγω επέκτασης και ανάπτυξης  τμημάτων. Ασφυκτική είναι η κατάσταση για ασθενείς, μη λειτουργικοί είναι οι χώροι για τους εργαζόμενους. Από τον Μάρτιο του 2018, δεν έχουν καταβληθεί ώρες υπερεργασίας (δεδουλευμένα) 38 εργαζομένων.

Κιλκίς

Ο αξονικός τομογράφος (μοναδικός στον νομό) δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο, λόγω έλλειψης ακτινολόγων και χειριστών. Δε λειτουργεί ο μαστογράφος, ο ορθοπαντογράφος. Υπάρχει ένας τραυματιοφορέας σε ολόκληρο το νοσοκομείο τη νύχτα. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε μαιευτικό προσωπικό, όπως και βοηθούς θαλάμων, τραπεζοκόμες, διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων. Δυσλειτουργία κλινικών χειρουργικής, παιδιατρικής, ψυχιατρικής, ουρολογικής, λόγω έλλειψης ιατρών. Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για συντήρηση υλικοτεχνικών υποδομών κι εξοπλισμού.

Γουμένισα

Ο γυναικολόγος και ο παιδίατρος, τις μισές μέρες του μήνα, καλύπτουν εφημερίες στο Κιλκίς, ενώ υπάρχουν ένας καρδιολόγος και ένας χειρουργός μόνο. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Από τους πέντε τραυματιοφορείς εν ενεργεία είναι μόνο τρεις σε κυκλικό ωράριο. Λόγω των σοβαρών ελλείψεων και της ελλιπής χρηματοδότησης , έχουν υποβαθμιστεί οι υπηρεσίες του παραμεθόριου κι απόμακρου νοσοκομείου που καλύπτει ανάγκες μεγάλου πληθυσμού.

Βέροια

Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς (λόγω φυγής σχολικών φυλάκων). Σημειώνεται απουσία φύλαξης νοσοκομείου, υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Της νέας πτέρυγας που θα στεγάσει εντατική μονάδα με οκτώ κρεβάτια έχει σταματήσει η ανοικοδόμηση οκτώ μήνες λόγω χρηματοδότησης. Έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ  (μόνο 3).

Νάουσα

Δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Με οργανική θέση μόνο τέσσερις τραυματιοφορείς και τρεις βοηθούς θαλάμου. Οι υπόλοιπες 15 θέσεις καλύπτονται από επικουρικούς και κοινωφελή προγράμματα που λήγει η θητεία τους. Οι τρεις μόνο αναισθησιολόγοι καλύπτουν και τη Βέροια ,τα Γρεβενά και τη Σαντορίνη. Έλλειψη νοσηλευτών 40%. Κλειστή η μαιευτική λόγω έλλειψης ιατρών. Δύο ακτινολόγοι μόνο, δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Φύλαξη δεν υπάρχει. Δύο ασθενοφόρα μόνο για Βέροια, Αλεξάνδρεια, Νάουσα. Εξαιτίας έλλειψης πληρώματος ασθενοφόρων δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες και οι ασθενείς με εξιτήριο που χρήζουν μεταφορά με ασθενοφόρο παραμένουν στο νοσοκομείο ως και μια εβδομάδα, με κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση των νοσηλειών  και δέσμευση κρεβατιού.

Σέρρες

Σοβαρή είναι η έλλειψη ιατρών, όπως Ουρολόγων, Νευρολόγων, Ορθοπεδικών, με άμεση επίπτωση στη δυσλειτουργία των κλινικών. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Η αναμονή για Οφθαλμολογικά χειρουργεία φθάνει ως 12 μήνες. Μεγάλη και η έλλειψη στους τραυματιοφορείς 50% (έφυγαν 4 σχολικοί φύλακες) και στο βοηθητικό προσωπικό.

Έδεσσα

Η μαιευτική κλινική παραμένει κλειστή (δύο επικουρικοί γιατροί μόνο). Λειτουργεί μόνο πρωί για επείγοντα, τα οποία στη συνέχεια διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Τοκετοί  δεν γίνονται. Οι πολίτες αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες μαιευτήρες. Υπηρετούν τρεις ακτινολόγοι μόνο και δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Σοβαρές είναι οι  ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, τραυματιοφορείς 50%, νοσηλευτικό 40%, βοηθητικό προσωπικό, με άμεση  συνέπεια σε υπολειτουργία τμημάτων. Η ΜΕΘ με τρία κρεβάτια , λειτουργεί με ένα νοσηλευτή στη βάρδια. Σ’ επιπλοκή δύο ασθενών (που είναι καθημερινό) ο 1 νοσηλευτής στη βάρδια , πρέπει να επιλέξει ασθενή σε προτεραιότητα. Φύλαξη νοσοκομείου δεν υπάρχει.

Πολύγυρος

Το νοσοκομείο καλύπτει όλη τη Χαλκιδική, με τουρίστες που φθάνουν και ένα εκατομμύριο το καλοκαίρι. Ωστόσο, εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς ως 50%. Άνοιξε έπειτα από 4 χρόνια που ήταν έτοιμη η εντατική μονάδα ΜΕΘ, αλλά είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί. Εξαιτίας της υποστελέχωσης δεν ανοίγει και η νέα πτέρυγα των επειγόντων που είναι έτοιμη εδώ και 4 χρόνια. Σοβαρή η έλλειψη και σε βοηθητικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει Φύλαξη νοσοκομείου.

Γιαννιτσά

Δεν λειτουργεί ακόμη ο καινούργιος μοναδικός αξονικός τομογράφος, λόγω έλλειψης προσωπικού , εκπαίδευσης και αδειοδότησης από τον "Δημόκριτο", παρά τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας. Η Μαιευτική και η Ψυχιατρική κλινική λειτουργούν οριακά και επικίνδυνα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Από τους τρείς φύλακες σε κυκλικό ωράριο, ο ένας εξυπηρετεί την ψυχιατρική κλινική ως φύλακας ασθενών και βοηθάει και τη νοσηλεύτρια

Ψυχιατρικό Πέτρας Ολύμπου

Παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (βοηθοί, μάγειρες), σε Κοινωνικούς Λειτουργούς και Εργοθεραπευτές. Οι Μονάδες λειτουργούν στις βάρδιες με Νοσηλευτικό κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ελάχιστη χρηματοδότηση των δομών για τη συντήρησή τους. Χωρίς οργανισμό οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Κέντρο Υγείας Αριδαίας

Είναι σε απόμακρη περιοχή και καλύπτει ως και 1 εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτες ετησίως. Το κτίριο παραμένει στην ίδια άθλια κατάσταση, παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων χρόνια. Μόνο δύο γιατροί καλύπτουν τις εφημερίες, στη βάρδια ένας μόνο. Δεν υπάρχει παιδίατρος και μόνο δύο γιατροί κάνουν πρωινά ιατρεία με προσέλευση 150 ασθενών ημερησίως. Το ασθενοφόρο δεν έχει πλήρωμα, έχει μόνο οδηγό. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Παλαιός απαρχαιωμένος εξοπλισμός, δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο ακτινολογικό.

Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν ακτινολόγος, μικροβιολόγος και φύλακες, ενώ έξι νοσηλευτές το καλύπτοτν μόνο σε κυκλικό ωράριο. Υπάρχει και έλλειψη ιατρών.

Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου

Ο μικροβιολόγος εφημερεύει στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Στο μικροβιολογικό υπάρχει μία μόνο παρασκευάστρια και κλείνει όταν εκείνη έχει άδεια.

Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας

Μεγάλη είναι η έλλειψη σε γιατρούς, (βοηθάνε οι γιατροί από τα Μουδανιά) .Ένας διοικητικός υπάλληλος διατέθηκε από τον Δήμο Χαλκιδικής.

Ακτινολογικό μηχάνημα δεν υπάρχει.

Κέντρο Υγείας Καλικράτειας

Δεν έχει ακτινολόγο και υπάρχει ένας χειριστής και όταν έχει άδεια κλείνει το ακτινολογικό. Φύλαξη δεν υπάρχει. Λόγω χαμηλής χρηματοδότησης δεν συντηρείται το κτίριο και υπάρχει έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας

Δεν έχει ακτινολόγο και φύλαξη.

Κέντρο Υγείας Θέρμης

Δεν έχει ακτινολόγο, μικροβιολόγο και φύλακες, ενώ διαθέτει μόλις πέντε νοσηλευτές που εργάζονται μόνο σε κυκλικό ωράριο

Κέντρο Υγείας Σερρών

Ελλείψεις παρατηρούνται σε ιατρικές ειδικότητες. Χαμηλή είναι η χρηματοδότηση για υλικοτεχνική συντήρηση και εξοπλισμό. Υπάρχει έλλειψη σε πλήρωμα ασθενοφόρων. Τα ασθενοφόρα είναι πάρα πολύ παλιά και δε συντηρούνται λόγω χρηματοδότησης. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό