Εκτενείς αναφορές στον τομέα της Υγείας έκανε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών, 2.000 γενικών γιατρών και 800 γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με τα αναγκαία κονδύλια να έχουν εξασφαλιστεί.

Τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα αποτελεί  να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αφήνοντας αιχμές για τα κριτήρια προσλήψεων που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση,

Σημείωσε, ωστόσο, πως η κάλυψη των αναγκών στην ειδική αγωγή ήταν στον σωστό δρόμο και ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση δεν θα κινηθεί στον κανόνα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, καθώς υπάρχει δυνατότητα για καλύτερη αναλογία.

Το ζήτημα – είπε – δεν είναι οι προσλήψεις και οι αποχωρήσεις να κινηθούν στον κανόνα 1 προς 1,  αλλά να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Υγεία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής "Ανάπτυξη για όλους".

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προοπτικές που υπάρχουν με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.

Απάντηση

Στις αναφορές του Πρωθυπουργού απάντησε ο τομεάρχης Υγείας και τέως υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι αναφορές δεν συνιστούν εφαρμοσμένη  πολιτική Υγείας αλλά ευχολόγιο χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, επίσης, τα εξής:

  • Για να συνεχιστεί η πολιτική της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ενίσχυσης τους με γιατρούς και λοιπό προσωπικό, με βάση τον κανόνα 1 προς 1.
  • Είναι ήδη στο ΑΣΕΠ 1.100 θέσεις νοσηλευτών – παραϊατρικού προσωπικού της 2Κ/2019 προκήρυξης και στα Συμβούλια Επιλογής για διορισμό 500 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ για τα "επείγοντα" και 450 για τα Κέντρα Υγεία.
  • Υπάρχει Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για άλλες 1.500 θέσεις μονίμων νοσηλευτών - λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία για το 2019. 

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τετραετής σχεδιασμός προσλήψεων 10.000 μονίμων γιατρών - λοιπών επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ μέχρι το 2022.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας