Δεσμευμένοι απέναντι στους 20.000 ασθενείς που λαμβάνουν ΦΥΚ βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της χώρας, ιδίως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ ότι "σε λίγο καιρό τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θα διακινούνται και από τα φαρμακεία της γειτονιάς".

Εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Φαρμακοποιών, προκειμένου οι δεύτεροι παράλληλα με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να διαθέτουν από τους πάγκους τους 57 μόρια σε σύνολο 215 που διατίθενται από το κρατικό κανάλι. Τα 57 αυτά μόρια αφορούν στην πλειονότητά τους καρκινοπαθείς, ενώ κάποια χρησιμοποιούνται και από ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μιλάμε για ένα κόστος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ περίπου, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το κόστος για τα ΦΥΚ που λαμβάνονται εντός των νοσοκομείων.

Πηγές, μας ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι τώρα, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι έχει υπάρξει μία προσυμφωνία για κάποιο χρονικό διάστημα δωρεάν διάθεσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί η οικονομική κατάσταση που θα επικρατούσε στον ιδιωτικό κλάδο μετά το πέρας αυτής. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ότι οι εξαγγελίες δεν έχουν επισφραγιστεί με τα απαραίτητα υπουργικά έγγραφα (υπουργική απόφαση) επιβεβαιώνει τη μη συμφωνία.

Αυτή την εβδομάδα, κατά πληροφορίες, αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί τι μέλλει γενέσθαι με την διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία τους, αν τελικά θα την αποδεχτούν με τον όρο της δωρεάν προώθησής τους από τα σημεία πώλησης που διατηρούν ή θα προσπαθήσουν να θέσουν τους δικούς τους όρους εφόσον μιλάμε για παροχή υπηρεσίας. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για παροχή συμβουλής, όπως μας ανέφερε παράγοντας του κλάδου, καθώς μιλάμε για μία ευαίσθητη μερίδα ασθενών που υποστηρίζεται από τον ιατρικό κόσμο, αλλά για το ότι ο ασθενής θα λαμβάνει το φάρμακο στην ώρα του, χωρίς ταλαιπωρία και εγγυημένα ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι ποιοτικοί κανόνες για την ασφαλή διάθεσή του.

Το θέμα είναι ότι η πολιτική που ακολουθείται έχει δημιουργήσει διχόνοια στον κλάδο, καθώς φημολογείται ότι στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το θεσμικό όργανο του κλάδου ειπώθηκε ότι στην δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ, μπορούν να εισχωρήσουν όσα φαρμακεία επιθυμούν. Πολιτική που δημιουργεί αναμφίβολα δύο στρατόπεδα στον κλάδο. Την ίδια στιγμή ακούστηκε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να δεχτούν οι φαρμακοποιοί να αναλάβουν την δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι θα έχουν κέρδος από τις δεύτερες και τρίτες πωλήσεις που θα κάνουν στους σχετικούς ασθενείς με δεδομένο ότι λαμβάνουν και άλλα σκευάσματα.

Μέχρι και πριν λίγο καιρό ακουγόταν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε πέσει το ενδεχόμενο να λαμβάνουν κάποιο bonus (έκπτωση) από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών. Λύση που θα έβρισκε σε πλήρη αντίθεση την φαρμακοβιομηχανία λόγω των σταθερά αυξημένων επιβαρύνσεων που ήδη έχει.

 Άλλη πρόταση, που ναι μεν φημολογείται αλλά δεν επιβεβαιώνεται, είναι ότι οι φαρμακοποιοί είχαν προτείνει να αναλάβουν την δωρεάν διάθεση για μικρότερο χρόνο του ενός έτους, με καταρχήν αντίτιμο να μειωθεί ο χρόνος πληρωμής τους από τις 50 ημέρες που ισχύει σήμερα στον 1 μήνα.

Στις αντιπροτάσεις που φημολογείται ότι έχουν ειπωθεί είναι η μείωση της δωρεάν διάθεσης να περιοριστεί στο εξάμηνο και η ιδιοκτησία του σκευάσματος να παραμείνει στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου έτσι να αποκλειστούν και οι παράλληλες εξαγωγές.

Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται από την πλευρά της Πολιτείας κάποιο κονδύλι για τους φαρμακοποιούς που θα αποφασίσουν να διαθέτουν δωρεάν τα ΦΥΚ, να διατεθεί σε αυτούς το ποσό που έχει προβλεφθεί για την εταιρεία courier που θα αναλάβει την διακίνησή τους στα ιδιωτικά φαρμακεία. Στο πλαίσιο αυτό να οριστεί τέλος εκτέλεσης ή κλιμακωτή αμοιβή ανάλογα με την αξία του σκευάσματος.

Από την πλευρά του Υπουργείου, ως κίνητρο για την θετική απόκριση από τους φαρμακοποιούς ήταν να καταργηθεί η ποινή του 0,8% που τους επιβάλλεται αν ο ασθενής επιλέξει ένα επώνυμο σκεύασμα και όχι γενόσημο.

Το θέμα είναι σε εξέλιξη και όλα είναι ανοιχτά. Όμως από την άλλη, δεν υπάρχει ούτε η πολυτέλεια του χρόνου ούτε και του χρήματος. Πληροφορίες λένε ότι στο Δ.Σ του ΠΦΣ την προσεχή Τετάρτη θα ανοίξουν όλα τα ενδεχόμενα επί του θέματος προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του κλάδου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA