«Η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος βρίσκεται στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος σε συνάντηση που είχε με τον ιδρυτή και πρόεδρο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας HOPEgenesis κ. Στέφανο Χανδακά.

«Η ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και, κατά συνέπεια, της ανησυχητικής γήρανσης του πληθυσμού, είναι μία μάχη που πρέπει να δώσουμε σε πολλαπλά μέτωπα», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος. «Στην προσπάθεια αυτή χρειάζονται όλοι: το κεντρικός κράτος, με μια συνεκτική και συγκροτημένη πολιτική, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, ιδίως όσοι βλέπουν τον πληθυσμό τους ολοένα να συρρικνώνεται, και, βέβαια, η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως το εξαιρετικό παράδειγμα της MKO HOPEgenesis).

Αισιοδοξώ ότι με τις κατάλληλες συνεργασίες και συστηματική δουλειά, μπορούμε να επαναφέρουμε την ελπίδα για μια Ελλάδα νεότερη και δυνατότερη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος και στελέχη της HOPEgenesis, ενημέρωσαν τον υφυπουργό Εσωτερικών για τις δράσεις που αναπτύσσει ο οργανισμός με στόχο, αφενός, την υποστήριξη γυναικών που επιθυμούν να γίνουν μητέρες αλλά έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές, καθώς ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και, αφετέρου, την ενημέρωση των νέων, κυρίως, για τη σχέση της υπογεννητικότητας με την υπογονιμότητα και τις επακόλουθες συνέπειες στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

«Η HOPEgenesis δημιουργεί μια ομπρέλα ασφαλείας για τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκονται», εξηγεί ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της. κ. Χανδακάς. «Σύμφωνα με αξιόπιστες προβλέψεις, το 2050 το 35% του ελληνικού πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών. H HOPEgenesis, παρέχοντας 24ωρη πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, σε εγκυμονούσες αλλά και γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν, σε περισσότερες από 350 ηπειρωτικές περιοχές αλλά και νησιά της χώρας, έχει όραμα να συμβάλει στις πολιτικές εκείνες που θα επιτρέψουν στον πληθυσμό της Ελλάδας να αναπτυχθεί βιώσιμα και πάλι, ανατρέποντας τα σημερινά στατιστικά. Στις περιοχές δράσης της οργάνωσης η ανατροπή αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το ΠΑ.ΠΕΙ και το ΕΚΠΑ, η HOPEgenesis διεξάγει μελέτες για το μείζον δημογραφικό ζήτημα και διοργανώνει σχετικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα».

Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση συνεργειών στην προσπάθεια για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, τόσο με δράσεις και κίνητρα κατά το στάδιο της κυοφορίας και της γέννησης ενός παιδιού αλλά και, μετέπειτα, κατά την ανατροφή και φύλαξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management