Υπερψηφίστηκε τελικώς με ψήφους 89 υπέρ 25 κατά η πρόταση του Δ.Σ του ΠΦΣ να διαθέτουν τα ιδιωτικά φαρμακεία ανά την Ελλάδα, παράλληλα με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ 59 σκευάσματα ΦΥΚ χωρίς αμοιβή, Επισημάνθηκε ότι οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την αμοιβή τους παροδικά, αλλά όχι και την επιστημονική τους ιδιότητα που αποτυπώνεται πλήρως στο διάθεση "Δια χειρός φαρμακοποιού". 

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά η δωρεάν διάθεση των 59 ΦΥΚ από τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, αλλά υπό προυποθέσεις τις οποίες και πρέπει όχι μόνο να αποδεχθεί το Υπουργείο Υγείας αλλά και να τις συμπεριλάβει σε σχετική υπουργική απόφαση που θα αποτελεί και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών. Βασικός όρος είναι να σταματήσει η διανομή σκευασμάτων από εταιρείες ταχυμεταφορών "courrier", καθώς τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο το Υπουργείο Υγείας έχει σύμβαση συνεργασίας αγοράζοντας πακέτα αποστολών.

Πληροφορίες λένε ότι το λιγότερο 5.000 αποστολές πραγματοποιούνται κάθε μήνα μέσω εταιρείας courrier, καθώς υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν για λόγους υγείας ή επειδή είναι κλινήρεις να ταλαιπωρούνται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν τα σκευάσματά τους.

Όσον αφορά στα 59 σκευάσματα για τα οποία γίνεται λόγος πρόκειται μόνο για χάπια για θεραπεία νεοπλασιών και μόνο χάπια για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Λέγεται ότι το "μόνο χάπια" ήταν επιλογή του ΠΦΣ, για το διάστημα που τα φαρμακεία θα διαθέτουν πιλοτικά ΔΩΡΕΑΝ τα ΦΥΚ διότι κατά την άποψη του θεσμικού οργάνου καλό θα ήταν σε αυτή τη φάση να αποκλειστούν σκευάσματα "ψυχρής αλυσίδας", ενέσιμα κλπ.

Εκτιμάται ότι το κόστος για τα 59 σκευάσματα, κυμαίνεται μεταξύ 85 έως 115 εκατ. ευρώ. Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα πρέπει να καταλήξουν και να αποφασίσουν τα συμβαλλόμενα μέρη είναι ο χρόνος της δωρεάν διάθεσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η πλευρά του Υπουργείου μιλά για 12 μήνες, ενώ η πλευρά του ΠΦΣ για 6 ή 8 μήνες. Στην πρόταση του ΠΦΣ το πιλοτικό λήγει την 31-8-2020, ημερομηνία κατά την οποία, ήδη από καιρό θα έχει αποφασιστεί τι θα ισχύσει την επόμενη μέρα.

Απαιτούμενο από την πλευρά του ΠΦΣ είναι να ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα στον ΕΟΠΥΥ που θα υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία. Γεγονός που σημαίνει ότι το νωρίτερο της διάθεσης ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν προβλέπεται να είναι πριν από το Δεκέμβριο του 2019.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, τέθηκε ερώτημα τι θα συμβεί στην περίπτωση που το Υπουργείο εκδηλώσει την πρόθεση αύξησης της λίστας με τα 59 σκευάσματα, καθώς ο αριθμός των ΦΥΚ αυξάνεται σταθερά και άρα αυτό θα μπορούσε να είναι πιθανό. Η απάντηση από το προεδρείο ήταν ξεκάθαρη: Δεν μπορεί να γίνει επέκταση, χωρίς διαπραγμάτευση.

Τέλος πρόθεση του ΠΦΣ, είναι να επιστρέψουν στα φαρμακεία όλα εκείνα τα σκευάσματα που είναι μεν στην λίστα των ΦΥΚ, αλλά η τιμή τους είναι μικρή, κάτω από τα 500 ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία