Το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ιλαράς, ξεκίνησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη.

Στόχος είναι να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι και να σταματήσει η εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής ασθένειας στη Γηραιά Ήπειρο.

Από τον Αύγουστο του 2018 έως τον περασμένο Ιούλιο, έχουν αναφερθεί συνολικά 120.000 κρούσματα της νόσου, αριθμός που διαμορφώνει αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας.

Από τις 53 χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ Ευρώπης, οι 48 ανέφεραν κρούσματα. Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 3.259 κρούσματα τη διετία 2017 – 2018, κυρίως στα νότια της χώρας, καθώς και τέσσερις θάνατοι.

Αφορούν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25 έως 44 ετών από τον γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 28 κρούσματα, τα οποία αφορούν παιδιά από κοινότητες Ρομά, αλβανικής καταγωγής, καθώς και ενήλικα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας ή με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και ο εμβολιασμός αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Από τα δηλωθέντα φέτος κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, τα 18 (64,3%) ήταν ανεμβολίαστα, ενώ τα υπόλοιπα 6 (21,4%) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού.

Συναγερμός

Τον περασμένο Μάιο, στελέχη του ΠΟΥ όρισαν την Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού "2" για την ιλαρά. Το στρατηγικό σχέδιο που τέθηκε χθες σε ισχύ αποτελεί ένα "εργαλείο" δέσμευσης πόρων για την επιτάχυνση των παρεμβάσεων σε χώρες που έχουν πληγεί από ιλαρά και βρίσκονται σε κίνδυνο.

Εκτιμάται πως οι μηχανισμοί απόκρισης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν επαρκούν για τον έλεγχο επιδημιών ιλαράς και επίτευξη του στόχου για εξάλειψή της.

Το σχέδιο του ΠΟΥ Ευρώπης καλύπτει την περίοδο έως και τον Δεκέμβριο του 2020 και θα αναθεωρηθεί, στην περίπτωση που κριθεί πως είναι απαραίτητο.

Περιλαμβάνει έλεγχο των εστιών εκδήλωσης της νόσου, ασφαλή φροντίδα των ασθενών, ενίσχυση της επάρκειας εμβολίων, αύξηση της ετοιμότητας, μείωση του κινδύνου και επανεξέταση της αντίδρασης.

Μετάδοση

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ομώνυμο ιό. Η νόσος διακρίνεται σε τρία στάδια: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.

Ο χρόνος επώασης είναι 7 έως 21 ημέρες (συνήθως 10 έως 12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος).

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών.

Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυνθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) πάνω από δύο ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας