Μείωση της κατανάλωσης φαρμάκων, ώστε η χώρα μας να φτάσει στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως προωθούνται μία σειρά μέτρων, ώστε να εξορθολογιστεί ο τομέας του Φαρμάκου.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση της επιτροπής αξιολόγησης καινοτομίας στην Υγεία (ΗΤΑ), η αναδιάρθρωση και ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, ο έλεγχος με ειδικά φίλτρα της ποσότητας των φαρμάκων τα οποία διακινούνται στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μειωθεί η ποσότητα του φαρμάκου που διακινείται, φτάνοντας στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

"Αν αυτό δεν καταστεί σαφές και δεν γίνει αποδεκτό από όλους, τότε θα έρθουμε με επιπρόσθετο clawback της τάξης του 30% για αυτούς οι οποίοι δεν συμμορφώνονται", είπε ο κ. Κικίλιας, για να σημειώσει:

"Θα δοθούν κίνητρα έτσι ώστε να μπορέσει ένα σύστημα να λειτουργήσει με βάση τη δικαιοσύνη".

Ο υπουργός εγγυήθηκε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συνέργειες.

Στόχος – είπε – είναι να εκλείψει η τριτοκοσμική πολιτική αντίληψη ότι το μοναδικό πράγμα που συγκράτησε τα οικονομικά της Υγείας ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το clawback:

"Την άλλη εβδομάδα, φέρνουμε στη Βουλή μέτρα για διαρθρωτική αντιμετώπιση του θέματος", τόνισε. 

Προϋπολογισμοί

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε, επίσης, πως θα νομοθετηθούν δύο προϋπολογισμοί σε ό,τι έχει να κάνει με το Φάρμακο: ο ένας θα αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και ο άλλος τα "off – patent" και τα γενόσημα:

"Να δημιουργηθεί δικαιοσύνη γιατί είναι προφανές και το ξέρουν όλοι, ότι τα ΦΥΚ με βάση το clawback συμπαρασύρουν στον υπέρτατο βαθμό και τα υπόλοιπα φάρμακα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα γενόσημα θα έρθουν στην τιμή του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τα εισαγόμενα φάρμακα είπε πως θα υπάρχει λιανική τιμή, η οποία θα διαμορφωθεί με το νέο δελτίο τιμών, το οποίο θα εκδοθεί προς το τέλος του έτους.

Δημ.Κ.

Πηγές:
Ναυτεμπορική

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι να κάνω αν ιδρώνω στον ύπνο
Πέθανε ο πρώτος λήπτης μοσχεύματος νεφρού από χοίρο
Γιορτή της Μητέρας: Συμβουλές για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία