Την πιθανότητα συνεργασίας για το σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής στοματικής υγείας των πολιτών συζήτησαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης που είχαν τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς με την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Μενενάκου, ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Αγρανιώτης, η ταμίας Νάνσυ Κοντούλη και το μέλος του ΔΣ Νίκος Αχριάνης ζήτησαν από την κα Αντωνάκου να στηρίξει δράσεις που θα αναδείξουν στο κοινό τη σημασία της στοματικής υγείας και της άρρηκτης σχέσης της με τη γενική υγεία. Παράλληλα ζήτησαν να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες για την έγκαιρη πρόληψη των στοματικών νοσημάτων, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν νωρίς, μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Η κα Αντωνάκου από την πλευρά της δεσμεύθηκε ότι θα συνδράμει στο έργο του Οδοντιατρικού Συλλόγου. Η νέα αυτοδιοίκηση είναι ευαισθητοποιημένη με τα θέματα της στοματικής υγείας των πολιτών, ανέφερε η κα Αντωνάκου, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση τόσο στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όσο και στα άτομα με αναπηρία που έχουν εγκαταλείψει τη στοματική τους υγεία.

Πέρα από τις προτάσεις για δράσεις πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας για το σύνολο του πληθυσμού και παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η κα Μενενάκου κατέθεσε στην κα Αντωνάκου και άλλες προτάσεις που αφορούν στην παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης  με αδειοδοτημένη κινητή οδοντιατρική μονάδα σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, στη διενέργεια στοματολογικού ελέγχου στα ΚΑΠΗ, καθώς και στη διατροφική παρέμβαση στα σχολικά κυλικεία.

Την ίδια ώρα ο ΟΣΠ ζήτησε από τους αρμοδίους της αυτοδιοίκησης να συνδράμουν στο σοβαρό θέμα της αποτελεσματικής διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων των οδοντιατρείων προωθώντας κεντρικό σχεδιασμό με αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, ενώ στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα του τουρισμού υγείας και ευεξίας το οποίο αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι πρώτης προτεραιότητας δράση είναι αυτή της διασφάλισης της πρόσβασης σε οδοντιατρική περίθαλψη των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων και ειδικά των ατόμων με αναπηρία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου