Ελεύθερη κυκλοφορία, μεταφορές, ψηφιοποίηση, Ταμεία της ΕΕ, νόμοι κατά των διακρίσεων, στρατηγικές απασχόλησης ... τα άτομα με αναπηρία επηρεάζονται ουσιαστικά από όλους τους νόμους και τις πολιτικές της ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο 8 ευρωβουλευτές και 9 οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), την προεδρία του οποίου κατέχει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δημοσίευσαν μια ανοικτή επιστολή ζητώντας αφενός τη μετακίνηση της υπηρεσίας της Κομισιόν για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην Γενική Γραμματεία, αφετέρου να εστιάζει μόνο σε θέματα αναπηρίας, καθώς και να ενισχυθεί με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Παράλληλα, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η προσθήκη του καθήκοντος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της ΕΕ έναντι της Σύμβασης των  Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως προστέθηκε στα καθήκοντα της Επιτρόπου για την Ισότητα, αποτελεί ένα ενθαρρυντικό βήμα.

Η ΕΕ επικύρωσε τη Σύμβαση ως περιφερειακό όργανο, κάτι που σημαίνει ότι η ίδια η ΕΕ (και όχι μόνο τα κράτη μέλη) έχει δεσμευτικές υποχρεώσεις που καλύπτουν όλες τις αρμοδιότητές της. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία υπεύθυνη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να ενεργεί ως κεντρικό σημείο για να διασφαλίσει ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών θα τηρείται και θα εφαρμόζεται σε όλες τις πολιτικές. Η καθιέρωση της υπηρεσίας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε εξέχουσα θέση στην Επιτροπή με επαρκείς πόρους θα διευκολύνει την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο πρόεδρος του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι «η Επίτροπος Ισότητας κ. Dalli έχει στα καθήκοντά της την εφαρμογή της Σύμβασης. Η υπηρεσία υπεύθυνη για την Αναπηρία πρέπει να βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία της και να διαθέτει κεντρική και άμεση πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πολιτικές».

Αυτή η κίνηση δεν είναι άνευ προηγουμένου. Το 2009 η υπηρεσία είχε μεταφερθεί στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης μαζί με άλλες υπηρεσίες που αντιμετώπιζαν την καταπολέμηση των διακρίσεων και την ισότητα, μια μετακίνηση που αργότερα αντιστράφηκε το 2014.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;