Προβλήματα στη συμμόρφωση με τις οδηγίες για επαρκείς ποσότητες λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, δείχνει έρευνα του υπουργείου Υγείας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η γενική διαπίστωση είναι πως το επίπεδο διατροφής είναι ικανοποιητικό, αλλά με περιθώρια βελτίωσης.

Τα στοιχεία αφορούν 130 Δήμους, οι σταθμοί των οποίων κατά το περσινό έτος φιλοξενούσαν συνολικά 40.589 παιδιά (7.315 βρέφη και 33.274 νήπια).

Αφορούν, επίσης, και 37 ιδιωτικούς σταθμούς, στους οποίους φιλοξενήθηκαν πέρυσι συνολικά 1.438 παιδιά.

Όπως προκύπτει από χθεσινή εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αξιολογήθηκαν οι συστάσεις για τα προγράμματα διατροφής και προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

Το σύνολο των σταθμών που παρέχει γεύματα στα παιδιά έχει στο πρόγραμμα διατροφής καθημερινά φρέσκα φρούτα και γαλακτοκομικά.

Η πλειονότητα των σταθμών (περίπου 85%) ακολουθεί το πρότυπο εβδομαδιαίας κατανομής που προτείνεται στις υγειονομικές διατάξεις για τα διαιτολόγια των νηπίων και στηρίζεται στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ψάρι, μία φορά την εβδομάδα όσπρια, μία φορά την εβδομάδα λαδερά λαχανικά, μία φορά την εβδομάδα κοτόπουλο και μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας.

Τα περισσότερα διαιτολόγια περιλαμβάνουν δύο μερίδες την ημέρα δημητριακών ή αμύλου (ψωμί, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά), ποσότητα που ανταποκρίνεται στις συστάσεις.

Προβλήματα

Παρότι οι υγειονομικές διατάξεις και οι εθνικές διατροφικές συστάσεις αναδεικνύουν την προτίμηση σε δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης, μόνο το 14% των σταθμών δίνει καθημερινά κάποιο προϊόν ολικής άλεσης (κυρίως ψωμί ολικής άλεσης).

Την ίδια ώρα, μόνο το 60% των βρεφονηπιακών σταθμών τηρεί τη σύσταση για καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας λαχανικού, ενώ μόνο το 28% παρέχει λαχανικά μία έως δύο φορές την εβδομάδα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε πως μόνο το 53% των σταθμών δεν περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους τροφές με πρόσθετη ζάχαρη.

Στο 33% των σταθμών προσφέρεται κάποιο γλύκισμα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με περισσότερο συχνά τρόφιμα τις βρεφικές κρέμες (μπισκοτόκρεμες, φαρίν λακτέ), το τυποποιημένο κέικ, τα μπισκότα και τα τσουρέκια.

Συμμόρφωση

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μεγάλο μέρος των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών έχει καταφέρει να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των πρόσφατων υγειονομικών διατάξεων. Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης και προτείνονται τα εξής:

Από την κατηγορία των δημητριακών και ψωμιού να προτιμώνται προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών από τα παιδιά.

Το μεσημεριανό γεύμα να περιλαμβάνει καθημερινά μία μερίδα λαχανικού, είτε ως ωμή σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι, λάχανο), είτε ως βραστά (μπρόκολο) ή μαγειρεμένα λαχανικά (φασολάκια, μπριάμ) προτιμώντας τα λαχανικά εποχής.

Γεύσεις

Τα βρέφη και νήπια έχουν έμφυτες προτιμήσεις για τις γλυκές και τις αλμυρές γεύσεις και απέχθεια για τις πικρές γεύσεις.

Οι προτιμήσεις, ωστόσο, για υγιεινές τροφές μπορούν να καλλιεργηθούν και η επαναλαμβανόμενη χορήγηση ποικιλίας λαχανικών στις μικρές ηλικίες έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει μακροπρόθεσμα την προτίμηση για τα λαχανικά που αποτελούν μια από τις βασικές ομάδες τροφίμων της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής.

Ένα βρέφος ή μικρό παιδί μπορεί να χρειαστεί να λάβει μια νέα γεύση τουλάχιστον 8 έως 10 φορές πριν από την τελική αποδοχή της.

Το υπουργείο συνιστά να αποφεύγονται πλήρως οι τροφές που περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα όπως σακχαρούχο - σοκολατούχο γάλα, δημητριακά με σοκολάτα, επιδόρπια γιαουρτιού, μπισκοτόκρεμες, ρυζόγαλο, κρέμα καραμελέ, κρέμα σοκολάτας, μπισκότα, γλυκίσματα, κομπόστες, αλείμματα σοκολάτας.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί