Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Αυτοκτονικότητας». 

Κάθε 40 δευτερόλεπτα, ένας συνάνθρωπός μας χάνει τη ζωή του αυτοκτονώντας, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 15 και 29 ετών.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός μεταξύ των ανθρώπων που πρόσφατα έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, αλλά και εκείνων που δέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς μία προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μια νέα.

Οι φυσικοθεραπευτές συνήθως εργάζονται με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτοκτονικό ιδεασμό, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με χρόνιο πόνο, σημαντικούς αθλητικούς τραυματισμούς, κρανιοεγκεφαλικές καταστάσεις, κακώσεις του νωτιαίου μυελού, κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. Ν.Π.Δ.Δ, θεωρώντας ότι είναι ζωτικής σημασίας οι φυσικοθεραπευτές να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν τα πρώτα σημάδια της αυτοκτονικότητας, εξέδωσε σχετικό εκπαιδευτικό φυλλάδιο που απεστάλη σε όλα τα μέλη του Π.Σ.Φ..

Μεταξύ των άλλων, αναφέρονται οι παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία, το πλαίσιο καλής φυσικοθεραπευτικής πρακτικής, οι κλινικές θεωρήσεις για φυσικοθεραπευτές, τα βασικά μηνύματα και το διάγραμμα ροής στη διαχείριση της αυτοκτονίας και οι παράγοντες μείωσης κινδύνου αυτοκτονικότητας, στους οποίους ιδιαίτερη σημασία έχει η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, όπου οι φυσικοθεραπευτές - ως οι ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση - έχουν σημαντικό ρόλο.

Οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν και είναι υπόθεση όλων μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο