Στο νοσοκομείο ή σε ίδρυμα χρονίως πασχόντων "κολλούν" τον ιό της γρίπης σχεδόν ένας στους έξι νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η "νοσοκομειακή γρίπη" αποτελεί μία κρυφή πληγή, καθώς υποδιαγιγνώσκεται, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί στη λειτουργία των δομών Υγείας.

Διεθνείς μελέτες δείχνουν πως το 18% των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού προσβάλλεται από τον ιό και οι τέσσερις στους πέντε συνεχίζουν να εργάζονται παρότι νοσούν.

Τα παραπάνω στοιχεία προκαλούν εύλογη ανησυχία, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού αντιγριπικού εμβολιασμού που καταγράφεται στο προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Αποκτούν, δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε ήδη το πρώτο σοβαρό κρούσμα γρίπης στην Ελλάδα και αφορούσε άτομο που δεν έχει κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου (φωτογραφία κάτω), διευθύντρια της Γ' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου "Αττικόν", διεθνείς μελέτες δείχνουν πως μεγάλο ποσοστό των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης οφείλονται σε νοσοκομειακή μετάδοση.

Η νοσοκομειακή γρίπη – σημειώνει – αφορά ένα σημαντικό μέρος του φορτίου νοσηρότητας της γρίπης στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Αναδρομική μελέτη που έγινε σε τέσσερα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Γερμανίας, έδειξε ότι το 17% των ασθενών με γρίπη είχαν μολυνθεί κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους για άλλο λόγο.

Οι ασθενείς αυτοί εμφάνισαν υψηλή θνησιμότητα (18%) έναντι των περιστατικών που μολύνθηκαν στην κοινότητα (6%).

Η νοσοκομειακή γρίπη αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά η συχνότητα της ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα άτομα άνω των 65 ετών.

Κάλυψη

Παρόμοια μελέτη, που έγινε στην Ισπανία, έδειξε πως το 14,3% των νοσηλευόμενων ασθενών με γρίπη είχαν νοσοκομειακή γρίπη.

Αξιοσημείωτη είναι η σημαντικά χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των ασθενών αυτών έναντι αυτών που μολύνθηκαν στη κοινότητα (34,1% έναντι 50,2%).

Η νοσοκομειακή γρίπη συνεπάγεται σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα ιδιαίτερα σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, υπερήλικες και νεογνά.

Σε πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη περίοδο της πανδημίας γρίπης Η1Ν1 2009 αναφέρεται ότι παιδιά με νοσοκομειακή γρίπη είχαν σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα αφού περίπου το 50% χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και ένα στα πέντε απεβίωσε.

Προσωπικό

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς μπορούν να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης από την επαφή τους με άλλους νοσηλευόμενους ασθενείς, επισκέπτες, αλλά κυρίως το μη εμβολιασμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 20% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού νοσεί από γρίπη ετησίως. Παρόλα τα συμπτώματα γρίπης, το προσωπικό που νοσεί συχνά συνεχίζει να εργάζεται αποτελώντας πηγή διασποράς της λοίμωξης στους νοσηλευόμενους ασθενείς αλλά και τους συναδέλφους τους.

Μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ έχει δείξει πως το 76,6% του προσωπικού υπηρεσιών Υγείας με γριπώδη συνδρομή συνεχίζει να εργάζεται.

Έχει, επίσης, βρεθεί ότι το 49% του προσωπικού με συμπτώματα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν είχε πυρετό, γεγονός που το διευκολύνει να συνεχίζει να εργάζεται ενώ μπορεί να μεταδίδει τον ιό.

Σε νοσοκομειακές επιδημίες γρίπης το ποσοστό προσβολής του προσωπικού φτάνει το 18%.

Εκστρατεία

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κάθε χρόνο νοσούν με γρίπη στην Ελλάδα 300.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Από αυτούς, 388 νοσούν σοβαρά (περίοδος 2018 – 2019), 374 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 154 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, ο ΠΦΣ πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, κατά την οποία θα προβληθεί και σχετικό τηλεοπτικό σποτ.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς (φωτογραφία πάνω) ανέφεραν τη Δευτέρα πως, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στον ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε ότι ήταν 42%.

Το ποσοστό αφορά όλους τους τύπους της γρίπης και όλες τις ηλικίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου