Οι ασθενείς διαμαρτύρονται που δεν λαμβάνουν τις θεραπείες τους στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο γιατρός τους, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στέρεψαν από φάρμακα 1Α (που είναι κατά βάση ογκολογικά), οι θεσμικοί φορείς από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας έχουν αποτυπώσει την τραγική κατάσταση των ελλείψεων, αρκετές εταιρείες έχουν αποστείλει προσωπικές επιστολές διαμαρτυρίας -και ετοιμάζονται και άλλες- στο Υπουργείο, αλλά το τελευταίο δεν έχει ακόμη αντιδράσει.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν, ότι αύριο το απόγευμα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει συνάντηση με ογκολόγο, η οποία δημοσιοποίησε το πρόβλημα των ελλείψεων που υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και των καθυστερήσεων στην έγκριση, καθώς έχασε ασθενή διότι δεν πήρε το φάρμακο που έπρεπε στην ώρα που έπρεπε.

Αύριο λένε παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις από το Υπουργείο και εύχονται να είναι προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης της θεραπευτικής κατηγορίας, ο προϋπολογισμός της οποίας είναι ελλιπής και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση - μη λήψης - κινδυνεύει η ζωή τους. Θυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί πέρυσι με την τέως ηγεσία να προχωρά σε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 26 εκατ., ενώ ανάλογα έπραξε και το 2017 με επιπλέον κονδύλια 30 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός για τα 1Α είναι στα 56 εκατ. ευρώ, ενώ η υπέρβαση στο έτος εκτιμάται στα 110 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη