Αντιδράσεις από Ενώσεις και παρατάξεις νοσοκομειακών γιατρών, προκαλούν οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία.

Το προεδρείο του ΠΙΣ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή της Νομικής τους Μορφής από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ) με κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρίνεται ως αποδοτικό, σε συνδυασμό με την υπαγωγή των νοσοκομείων σε έναν δημόσιο οργανισμό, το "ΕΣΥ ΝΠΔΔ".

Προτείνεται, επίσης, η επιλογή των διοικήσεων με αξιοκρατικά, τεχνοκρατικά κριτήρια (πιθανόν μέσω ΑΣΕΠ), η συνένωση ομοειδών τμημάτων, το δικαίωμα επιλογής γιατρού στον ασθενή και η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συμπράξεις νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η διοίκησή τους από στελέχη της αγοράς, αποτελεί στόχευση της σημερινής κυβέρνησης.

Οργανώσεις νοσοκομειακών γιατρών καλούν την πολιτική ηγεσία να ξεκαθαρίσει εάν οι προτάσεις του ΠΙΣ αποτελούν προσωπικές θέσεις ή μοχλό για προωθούμενες αλλαγές.

Αντιγραφή

Από την Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοινώθηκε την Πέμπτη πως οι προτάσεις δεν απηχούν μόνο τις απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΠΙΣ, η οποία πρόσκειται στη ΝΔ:

"Είναι αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ήρθε με φόρα για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Υγείας και να προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου.

Η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, αναλαμβάνει πρόθυμα να ζυμώσει τις αντιδραστικές αλλαγές στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες, σε υγειονομικούς και ασθενείς, της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Tραγική υποστελέχωση, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, εντατικοποίηση, χτύπημα των μισθολογικών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων, ακριβοπληρωμένες, υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς μας.

Αυτά είναι τα περίφημα οφέλη της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, τα οποία ανέλαβαν οι κύριοι κύριοι της ηγεσίας του ΠΙΣ να διαφημίσουν για λογαριασμό της κυβέρνησης. Έχουν το θράσος μάλιστα να μιλούν εξ ονόματος των νοσοκομειακών γιατρών τους οποίους δεν εκπροσωπούν, τη στιγμή που δεν έχουν καν την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΠΙΣ.

Θα μας βρουν απέναντι τους. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα του λαού σε υψηλού επιπέδου σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας".

ΕΙΝΑΠ

Το προεδρείο της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην εισήγηση του ΠΙΣ, η οποία κατατέθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων:

"Θέσεις, όπως να επανεξεταστούν και να αναδιαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ και να εξεταστεί η απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, καθώς και αλλαγή του χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποτελούν κόκκινο πανί για το σύνολο των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών και του νοσοκομειακού κινήματος", αναφέρει χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

"Αν ο ΠΙΣ θέλει πραγματικά να συμβάλει στην επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων του ΕΣΥ, οφείλει να συνδιαμορφώσει προτάσεις και μέτρα για την βελτίωσή του, διαβουλευόμενος με τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών και όχι αυτόβουλα και χωρίς καμία ενημέρωση.

Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ βρίσκει ριζικά αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του".

Μέτωπο

Το προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών, κάνει λόγο για προτάσεις, οι οποίες οδηγούν σε κατάργηση του ΕΣΥ και επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1983, με τους διευθυντές των κλινικών του ΕΣΥ να τις χρησιμοποιούν σαν παραμάγαζα των ιδιωτικών τους ιατρείων.

Το Μέτωπο εκτιμά πως οι διευθυντές θα έχουν ένα ιατρικό προλεταριάτο επιμελητών και ειδικευομένων, οι οποίοι θα κάνουν τη “λάντζα” για αυτούς, ενώ ιδιώτες θα επωφελούνται από κενά του συστήματος για να θησαυρίσουν.

Σε σχέση με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, από το Μέτωπο σημειώνεται πως θα βγει χαμένη η πλειονότητα των γιατρών και λοιπών εργαζομένων του ΕΣΥ, οι οποίοι από μόνιμοι του δημοσίου θα μετατραπούν σε μια νύχτα σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, με συνακόλουθη μείωση των αποδοχών τους:

Εκτιμάται πως στους χαμένους θα είναι και η πλειοψηφία των έντιμων ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οι οποίοι θα πρέπει να συναγωνιστούν τους “ελευθεροεπαγγελματίες του ΕΣΥ”.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι, τελικά, οι Έλληνες ασθενείς, που με αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα γυρίσουν στις εποχές της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, που έπρεπε να πουλήσεις ένα χωράφι για να κάνεις ένα χειρουργείο.

Ανατροπή

Από το Ενωτικό Κίνημα Ανατροπή καλείται η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΝΔ να ξεκαθαρίσουν άμεσα εάν οι προτάσεις του ΠΙΣ αποτελούν μεθόδευση, ώστε η τρέχουσα ηγετική ομάδα του ΠΙΣ να παίζει τον ρόλο "λαγού" για επερχόμενες ήδη προαποφασισμένες αντιδραστικές ρυθμίσεις ή αν είναι προσωπικές απόψεις και συμπεριφορές:

"Η ηγετική ομάδα επιχειρεί αυτήν την πραξικοπηματική ενέργεια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των Ενώσεων μελών της, που είναι φυσικά οι αρμόδιες για την διατύπωση των θέσεων των γιατρών σε θέματα που αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις