Υπεγράφη χθες η σύμβαση για τη δωρεάν συντήρηση και επισκευή των 143 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ της δωρεάς του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί το δεύτερο σκέλος της βασικής δωρεάς, προβλέπει την κάλυψη της δαπάνης για τη δωρεάν συντήρηση και επισκευή για οκτώ χρόνια, μετά τη λήξη της εργοστασιακής εγγύησης των νέων οχημάτων.

Καλύπτονται, επίσης, και 30 οχήματα μικρού όγκου, που είχε προσφέρει το Ίδρυμα από το 2017, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του στόλου ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με την υπογραφή της σύμβασης της δωρεάν συντήρησης και επισκευής των 143 ασθενοφόρων που δώρισε το Ίδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος', επιλύθηκε ένα σοβαρό αλλά και νευραλγικό επιχειρησιακό ζήτημα για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

Μία σύμβαση η οποία διέτρεχε τον κίνδυνο να μην υλοποιηθεί, καθώς αν και προβλεπόταν στη βασική δωρεά, δεν είχε ενεργοποιηθεί επί δύο ολόκληρα χρόνια.

Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΚΑΒ, με το Ίδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος' και τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας, τίθενται πλέον οι βάσεις της απαιτούμενης βελτίωσης, αλλά και της στοχευμένης ανάπτυξης των παρεχόμενων υπηρεσιών επείγουσας προ νοσοκομειακής φροντίδας σε όλη την Ελλάδα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, το Ίδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος' για την έμπρακτη στήριξή του στο δημόσιο Σύστημα Υγείας".

Η δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ περιλαμβάνει την προμήθεια 65 συμβατικών ασθενοφόρων, 22 κινητών ιατρικών μονάδων, έξι εκ των οποίων καλύπτουν, με εξειδικευμένο εξοπλισμό ανάγκες μεταφοράς νεογνών, 26 ασθενοφόρων 4Χ4, καθώς και 30 οχημάτων μικρού όγκου. Η δωρεά του ΙΣΝ περιλαμβάνει, επίσης, την πλήρη συντήρηση των οχημάτων για οκτώ χρόνια.

Κέντρο

Μέσω της δωρεάς του, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστηρίζει επιπλέον την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου ΕΚΑΒ Αττικής, το οποίο δέχεται ετησίως άνω των 1.700.000 κλήσεων (στοιχεία ΕΚΑΒ 2016).

Η αναβάθμιση αφορά, συγκεκριμένα, την ηλεκτρονική διαχείριση των περιστατικών και την εφαρμογή τηλεματικής παρακολούθησης των 200 ασθενοφόρων οχημάτων, που δρουν στην περιφέρεια Αττικής, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου ανταπόκρισης κατά 25%.

Επιπλέον, η δωρεά υποστηρίζει την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο επιχειρησιακό κέντρο της Αττικής.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]