Σε παρέμβαση, με επιστολή του προς τον 'Ελληνα Υπουργό Παιδείας, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (ER – WCPT) αναφορικά με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το θέμα των κολλεγίων. Η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., καθώς και στον Πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι η ενδεχόμενη ψήφιση των εν λόγω ρυθμίσεων θα επηρεάσει όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Για το θέμα αυτό και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. Ν.Π.Δ.Δ. έχει εκφράσει τις σοβαρές ενστάσεις του σχετικά με διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα με τις τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που εισάγονται προς ψήφιση με το άρθρο 169, βάσει των οποίων τροποποιείται η διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των πολιτών των Ευρωπαϊκών χωρών, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005.

Κατ’ αρχήν, ενώ το άρθρο 169 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου αφορά την τροποποίηση των διαδικασιών αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων Πολιτών της Ε.Ε., αναφέρει ότι εφεξής θα δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης τίτλων εκπαίδευσης τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.).

Επίσης, επαναφέρει τη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, δηλαδή την απευθείας αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (σε ότι αφορά το Νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή).

Ο Π.Σ.Φ. θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία στην Ε.Ε και για αυτό το λόγο ζητεί:

1) Την απόσυρση από την διάταξη της δυνατότητας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων τίτλων από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., καθώς η σχετική πρόβλεψη είναι εκτός της φιλοσοφίας και του σκοπού των ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005

2) Την σαφή διατύπωση στην συγκεκριμένη διάταξη, ότι η επαγγελματική ισοδυναμία δεν μπορεί να εφαρμόζεται για Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας όπως αυτό του Φυσικοθεραπευτή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν