Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και αιχμές για "εργαλειοποίηση" της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, με αφορμή την αντιπαράθεση για το προεδρείο του ΚΕΘΕΑ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο Βασίλης Κικίλιας κατήγγειλε την Τρίτη πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μεθόδευσε την εκλογή της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου ως προέδρου του ΚΕΘΕΑ:

"Οι κύριοι που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι πήγαν να καπελώσουν τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, πήγαν εν κρυπτώ να κάνουν εκλογές στο ΚΕΘΕΑ με μία υποψήφια, νύχτα. Την κυρία Ξένη Δημητρίου".

Ο υπουργός συνέχισε την επίθεσή του, συνδέοντας την κ. Δημητρίου με μία σειρά από υποθέσεις που χειρίστηκε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου:

"Πήγε να παρακάμψει όλη τη νομοθεσία, ώστε να αποφυλακίσει τον γνωστό τρομοκράτη Κουφοντίνα, με 11 δολοφονίες στην πλάτη του. Καθυστέρησε εσκεμμένα και με δική της παρέμβαση το πόρισμα για το Μάτι. Εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη στις υποθέσεις της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και ούτω καθεξής".

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως θέση του είναι να μείνουν τα κομματικά και τα πολιτικά έξω από τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ:

"Αυτοί ήθελαν εν κρυπτώ να την διορίσουν, χωρίς άλλο υποψήφιο, στο διοικητικό συμβούλιο ως πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ. Και αυτό,  όπως καταλαβαίνετε είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι οποίοι ενορχήστρωσαν αυτή την ιστορία προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν το ΚΕΘΕΑ.

Εναλλάσσονταν στην προεδρία του ΚΕΘΕΑ, επί 20 χρόνια, ο κύριος Παρασκευόπουλος με τον κύριο Νοταρά εναλλάξ".

Αναφερόμενος στον κ. Παρασκευόπουλο, υπογράμμισε πως πρόκειται για τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης "…που άνοιξε τις φυλακές, που τους έβγαλε όλους έξω, όλους τους ποινικούς, τους εγκληματίες οι οποίες έκαναν ξανά εγκλήματα, δολοφόνησαν ξανά, δημιούργησαν ξανά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία"....

Πολύ σοβαρές ήταν οι αναφορές του υπουργού Υγείας στο θέμα του χαρακτηρισμού εμπόρων ναρκωτικών ως απεξαρτημένων:

"Έχω καταγγελίες για τις φυλακές στα Διαβατά, όπου κάποιοι νομιμοποιούσαν Αλβανούς ναρκέμπορους και τους έδιναν χαρτιά ότι ήταν ανήλικοι, δήθεν ή απεξαρτημένοι.

Μία καταγγελία η οποία οδήγησε σε εσωτερικό έλεγχο, ο οποίος δεν έχει καταλήξει".

Πόρισμα

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε την Τετάρτη στη Βουλή την έκθεση του ΚΕΘΕΑ, για την πρώτη μονάδα απεξάρτησης, που λειτουργεί από το 2015 μέσα σε ελληνικές φυλακές (Διαβατών).

Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα (γιατί προφασιζόμενα πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία) αλλά και κυρίως η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών".

Σε άλλο σημείο αμφισβητείται η αξία των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ και γίνεται λόγος και για "παρακύκλωμα":

"Η αίσθηση έλλειψης προστασίας από το προσωπικό, οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη Θεραπευτική Κοινότητα στα Διαβατά είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού".

Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση για οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, τα οποία "αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερεύουσας προτεραιότητας".

Στην έκθεση γίνεται λόγος για ερωτικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών του προγράμματος, αλλά και για χρήση παρανόμων ουσιών από εργαζόμενους στο πρόγραμμα...

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA