Τρεις τύποι ιού της γρίπης αναμένεται να κυριαρχήσουν και φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρόκειται για τους τύπους Α (Η3Ν2), τον πανδημικό Α (Η1Ν1)pdm09 και τον ιό τύπου Β.

Την προηγούμενη περίοδο, κυριάρχησαν στη χώρα μας στελέχη τύπου Α, με τον πανδημικό υπότυπο να εντοπίζεται στο 73,5% των "ύποπτων" δειγμάτων και τον Α (Η3Ν2) στο 26,5%.

Από το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκύπτει πως από τα 144 δείγματα που έχουν εξεταστεί κατά την τρέχουσα περίοδο, μόλις τέσσερα έχουν βρεθεί θετικά στον ιό της γρίπης και όλα αφορούν τον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Η επιδείνωση του καιρού, όμως, και το κλείσιμο των παραθύρων, διευκολύνουν την κυκλοφορία του ιού, με το υπουργείο Υγείας να έχει εκδώσει οδηγίες πρόληψης και εμβολιασμού.

Σύμφωνα με ανάλυση ειδικών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), το 80% των κλινικών δειγμάτων που έχουν αναλυθεί εργαστηριακά μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί θετικά σε ιούς τύπου Α. Ο Α (Η3Ν2) επικρατεί σαφώς του πανδημικού και του Β, του οποίου το 96% είναι στελέχη τύπου Β/Victoria.

Το σύνολο των παραπάνω υπότυπων καλύπτεται από το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, η σύνθεση του οποίου ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά κάθε υπότυπου ιού γρίπης και με τι συμπτώματα εκδηλώνεται;

Α (Η3Ν2)

Το συγκεκριμένο στέλεχος κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης την περίοδο 2017 – 2018. Η επίπτωσή του είναι συνήθως σοβαρή, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένοι ενήλικες και μικρότερα παιδιά.

Τα συμπτώματα της γρίπης που προκαλείται από το H3N2 είναι παρόμοια με άλλους ιούς της εποχικής γρίπης.

Εκδηλώνονται, συνήθως, ξαφνικά και μπορεί να περιλαμβάνουν: βήχα, καταρροή ή συμφόρηση της μύτης, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, πυρετό, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετό.

Α (Η1Ν1)

Ο πανδημικός ιός A (H1N1) pdm09 ήταν ο αιτιώδης παράγοντας της πανδημίας γρίπης του 2009, η οποία προκάλεσε πολλούς θανάτους.

Προσβάλλει το αναπνευστικό και εκδηλώνεται με μία σειρά από συμπτώματα, όπως ρινική έκκριση, βήχα και μειωμένη όρεξη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί τους ασθενείς στην εντατική. Ποσοστό έως και 30% των νοσηλευόμενων ασθενών, χρειάστηκε εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο Α (Η1Ν1) pdm09 μπορεί να καταστρέψει τις κυψελίδες των πνευμόνων, προκαλώντας συχνά οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Ιός Β

Ο ιός γρίπης τύπου Β μεταδίδεται αποκλειστικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχει μεγάλες διαφορές από την κλινική εικόνα του Α (Η1Ν1) pdm09.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι πως προκαλεί πυρετό 37,8 βαθμών Κελσίου και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.

Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, βήχα, ρινική καταρροή και απόφραξη, κόπωση και μυϊκούς πόνους. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει συμπτώματα στο αναπνευστικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;