Tην άμεση λύση στο ζήτημα της επιχορήγησης των γονεϊκών Φορέων από τις Περιφέρειες, ζητά με επιστολή της προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  κα Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) ενώ την κοινοποίησε και στο πρωθυπουργικό γραφείο. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: 

Με την υπ’ αρ. 1104/11-10-2019 επιστολή μας, σας είχαμε επισημάνει τον ορατό κίνδυνο αναστολής λειτουργίας, πιστοποιημένων Φορέων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας σε ωφελούμενους-άτομα με αναπηρία, λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της διαδικασίας που αφορά στην επιχορήγησή τους από τις Περιφέρειες όλης της χώρας.

Σας είχαμε τονίσει ότι οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες τόσο για την καθημερινότητα των ωφελούμενων ατόμων με βαριές αναπηρίες και των οικογενειών τους, όσο και για το προσωπικό που οι δομές αυτές απασχολούν. Αναλυτικά και τεκμηριωμένα εξηγούσαμε τι σημαίνει η επιχορήγηση μέσω των Περιφερειών και η καθυστέρηση της καταβολής της για τη βιωσιμότητα των δομών αυτών, ζητώντας παράλληλα ορισμό συνάντησης για υπεύθυνη και εκτενέστερη ενημέρωσή σας, αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί.  

Δυστυχώς, ένα μήνα και πλέον μετά και παρά τις συνεχείς και διαρκείς παρεμβάσεις διαπιστώνουμε με έντονη αγανάκτηση ότι ενώ η εν λόγω διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για κάποιες Περιφέρειες της χώρας, για κάποιες άλλες δεν έχει προχωρήσει καθόλου.  

Η ολιγωρία αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση ενός σημαντικού μέρους του Προνοιακού Συστήματος της χώρας και εν όψει αυτού του ενδεχομένου, σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες που σας αντιστοιχούν.

Κλείνοντας, υπογραμμίζουμε ότι οι Δομές αυτές, οι οποίες λειτουργούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ και συνιστούν ένα από τα ελάχιστα δείγματα της χώρας σε όσα επιτάσσει η Διεθνής Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (Ν.4074/2012) για τα οποία η Επιτροπή των ΗΕ έχει ήδη προβεί σε συστάσεις προς το Ελληνικό Κράτος, εκφράζοντας την ανησυχία για τον ασήμαντο βαθμό προόδου που μέχρι σήμερα έχει συντελεστεί.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε την άμεση έγκριση των επιχορηγήσεων για τους Φορείς που δραστηριοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία που η Ελληνική Κυβέρνηση, μετά και τις συστάσεις της Επιτροπής των ΗΕ, επεξεργάζεται το σχεδιασμό υλοποίησης της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, εκφράζοντας έτσι τη βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας, είναι απορίας άξιο πώς εσείς καθυστερείτε μια πάγια διαδικασία, που διαχρονικά όλοι οι προκάτοχοί σας ολοκλήρωναν έγκαιρα.’’
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]