Κάτω από τον μέσο όρο των 44 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κινείται η βελτίωση στους δείκτες επιβίωσης από ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια στην Ελλάδα.

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στα εγκεφαλικά επεισόδια, με τη χώρα μας να ξεπερνά το μέσο ποσοστό του ΟΟΣΑ και να καταγράφει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην ετήσια ανάλυση του Οργανισμού "Health at a Glance" και παρατίθενται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης, την περίοδο 2000 – 2017 υπήρξε θεαματική βελτίωση στην επιβίωση ασθενών, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

Η μέση μείωση στις χώρες του Οργανισμού έφτασε στο 42%, με ορισμένες – όπως η Γαλλία – να φτάνουν σε εντυπωσιακές επιδόσεις (μείωση 85%).

Αξιόλογη μείωση καταγράφεται στη Δανία (66%) και στην Ολλανδία (65%), ενώ τη μικρότερη βελτίωση δείχνουν η Ουγγαρία (μείωση 16%) και η Τσεχία (24%).

Χαμηλά βρίσκεται και η Ιταλία, όπου η μείωση των θανάτων από καρδιακό επεισόδιο έφτασε στο 33%.

Λίγο πιο ψηλά από την Ιταλία, αλλά κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ κινείται η Ελλάδα, όπου η μείωση είναι της τάξης του 37%.

Πολύ καλύτερη εικόνα εμφανίζει η χώρα μας στη μείωση των θανάτων έπειτα από εγκεφαλικά επεισόδια, η οποία φτάνει στο 58%, αισθητά πάνω από τη μέση μείωση 47% στις χώρες του Οργανισμού.

Αγγίζει, μάλιστα, τις καλύτερες επιδόσεις, οι οποίες καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (μείωση 64%) και στην Αυστρία (63%).

Η κατάσταση είναι πολύ καλή στο σύνολο σχεδόν των χωρών, με τη μικρότερη μείωση να παρατηρείται στη Σλοβενία (40%).

Επεισόδια

Καρδιακή ισχαιμία είναι η έλλειψη ροής αίματος και οξυγόνου προς τον καρδιακό μυ, η οποία προκαλείται από τη στένωση των καρδιακών αρτηριών.

Πρόκειται για πάθηση στεφανιαίας αρτηρίας ή καρδιοπάθεια, η οποία οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή.

Η ισχαιμική καρδιοπάθεια αποτελεί σήμερα για τον Δυτικό κόσμο το πιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Εκτιμάται πως κάθε τρία λεπτά χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Η ισχαιμική καρδιακή νόσος προκαλεί μιάμιση φορά τους θανάτους που προκαλούν όλα τα είδη καρκίνων.

Εγγεφαλικό επεισόδιο είναι η αιφνίδια απώλεια της νευρολογικής λειτουργίας, προκαλούμενη από αγγειακή βλάβη του εγκεφάλου.

Εξαιτίας της μακροχρόνιας αναπηρίας που συχνά προκαλεί, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πιο επίφοβη πάθηση για τους ηλικιωμένους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα