Παραμένει σε ισχύ, έως το τέλος του έτους, τα παλαιό σύστημα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ του κόστους για γυαλιά όρασης και ειδικών θεραπειών.

Η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει ακόμη κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με τους οπτικούς και τους ειδικούς θεραπευτές, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα, το οποίο εκπονήθηκε στις αρχές του 2018, χωρίς να εφαρμοστεί ποτέ.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο ΕΟΠΥΥ έχει έρθει αντιμέτωπος με ισχυρές αντιδράσεις από τους παρόχους, οι οποίοι θεωρούν πως δεν είναι συμφέρουσες οι τιμές αποζημίωσης.

Όσο διαρκεί η αντιπαράθεση, δίνονται συνεχείς παρατάσεις, με την πλέον πρόσφατη να καλύπτει τις συνταγές που θα χορηγηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Σε ό,τι αφορά τα γυαλιά, αυτό σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν το ποσό στον οπτικό και στη συνέχεια θα αιτούνται επιστροφή του ποσού που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε σχετική εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως θα γίνεται καταβολή των αποζημιώσεων απευθείας σε δικαιούχους του Οργανισμού για δαπάνες που διενεργήθηκαν ή θα διενεργηθούν έως και τη συγκεκριμένη ημερομηνία και αφορούν προμήθεια οπτικών ειδών και χορήγηση ειδικών θεραπειών.

Η διοίκηση του Οργανισμού παραδέχεται πως “δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η αναμενόμενη συμφωνία με τους θεραπευτές Ειδικών Θεραπειών και τους προμηθευτές οπτικών ειδών”.

Με βάση τα άρθρα 45 και 55 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), τα γυαλιά όρασης καλύπτονται ως εξής:

Στους ασφαλισμένους χορηγούνται ένα ζεύγος γυαλιών κάθε τέσσερα χρόνια ή φακοί επαφής κάθε δύο χρόνια. Σε παιδιά έως 12 ετών, χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας άθραυστα κάθε δύο χρόνια.

Για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί γυαλιά σε ασφαλισμένους άνω των 40 ετών και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει άλλα γυαλιά σε διάστημα τετραετίας, για άλλη διαταραχή όρασης.

Σε περίπτωση μετάβασης από μυωπία σε πρεσβυωπία εντός τετραετίας από τη προηγούμενη χορήγηση, γνωματεύει το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) για την αναγκαιότητα πρόσθετης χορήγησης των γυαλιών πρεσβυωπίας και ακολουθείται ο κανόνας για της ανανέωσής τους.

Σε περίπτωση κερατόκωνου χορηγείται ειδικός κερατοκωνικός φακός, ο οποίος αντικαθίσταται κάθε εξάμηνο.

Αποζημίωση

Τα γυαλιά και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Οργανισμό είτε όπως ορίζεται στη νομοθεσία.

Οι τιμές αποζημίωσης διαμορφώνονται, έπειτα από διαβούλευση με τους παρόχους και ορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση αποζημίωσης των δικαιούχων, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει για κάθε ζεύγος γυαλιών το ποσό των 100 ευρώ.

Η απόδοση της δαπάνης γίνεται με βάση το παραστατικό αγοράς και την ιατρική γνωμάτευση που εκδίδεται ηλεκτρονικά και στην οποία αναφέρονται, εκτός από τα στοιχεία του γιατρού και του ασθενή, ο κωδικός νόσου (ICD10) της οπτικής διαταραχής, τα δεδομένα της μέτρησης οπτικής οξύτητας σε κάθε οφθαλμό.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός αποζημιώνει την χορήγηση των αναγκαίων οπτικών ειδών με τρόπο που προβλέπεται σε ειδική νομοθετική διάταξη.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Πράσινο φως'' από το υπουργείο Οικονομικών να ενισχυθεί η παρακολούθηση της Υγείας με 28 εκατ. ευρώ
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος