Σε αναθεώρηση οδηγείται ο κατάλογος με τους 111 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων.

Το κενό από την παραίτηση του 80χρονου που επιλέχθηκε για διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας, οι ενστάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν και οι αντιδράσεις τοπικών παραγόντων (ακόμη και της ΝΔ), καθιστούν έωλο το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας.

Τα παράδοξα είναι πολλά και στελέχη του χώρου μιλούν για πρωτόγνωρη υπερίσχυση κομματικών επιλογών σε θέσεις υψηλής ευθύνης και εξειδίκευσης.

Ενδεικτικό της εικόνας είναι πως έχουν ή είχαν σχέση με τη ΝΔ οι διοικητές των νοσοκομείων της Αθήνας: “Γ. Γεννηματάς”, “Αγία Σοφία”, “Άγιοι Ανάργυροι”, “Παμμακάριστος”, “Μεταξά”, “Αγία Βαρβάρα”, “Σισμανόγλειο” και Ψυχιατρικό (βλέπε πιο κάτω σχετικό πίνακα ΚΙΝΑΛ).

Επικεφαλής νοσοκομείων είχαν υπηρετήσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ οι διοικητές των νοσοκομείων “Ευαγγελισμός”, “Άγιος Σάββας” και “Ιπποκράτειο” της Αθήνας.

Σχέση με τη ΝΔ, την ηγετική ομάδα ή στελέχη της έχουν οι διοικητές των νοσοκομείων Καρπενησίου, Καστοριάς, Κιλκίς, Ημαθίας, Καβάλας, Πτομεμαϊδας, Άρτας, Κέρκυρας, “Άγιος Ανδρέας” Πάτρας και “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικές των κριτηρίων επιλογής είναι δύο περιπτώσεις νοσοκομείων της Αττικής:

  • Στο “Ασκληπιείο” Βούλας, τοποθετήθηκε ο μαθηματικός Ανδρέας Πλεμμένος, ο οποίος έχει εμπειρία σε εμπορία αγροτικών προϊόντων, στη θέση του Θεόδωρου Ρούπα, ο οποίος είναι οικονομολόγος, έχει θητεύσει αναπληρωτής διοικητής στο Κρατικό της Νίκαιας και διαθέτει διδακτορικό.
  • Στο “Ιπποκράτειο” της Αθήνας, τοποθετείται ο ψυχολόγος Μάριος Τίγκας, στη θέση της Αναστασίας Μπαλασοπούλου, η οποία έχει θητεύσει ως διοικήτρια σε δύο νοσοκομεία, διευθύντρια σε ισάριθμα νοσηλευτικά ιδρύματα, έχει πτυχίο του LSE και είναι συνεργάτιδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η επιλογή των προσώπων έχει προκαλέσει την αντίδραση και της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), το προεδρείο της οποίας χαρακτηρίζει ως σοβαρό το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Πτυχίο

Παρότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα βιογραφικά των στελεχών που έχουν επιλεγεί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως, από τους επιλεγέντες, επιπλέον του πτυχίου, το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή και διδακτορικού.

Το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική (πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων).

Σε σχετική ενημέρωση επισημαίνεται πως το παραπάνω ποσοστό ξεπερνά το 70% στην 1η ΥΠΕ (Αττική) και το 80% στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονία).

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία. Στην 1η ΥΠΕ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Άγιος Σάββας), περισσότερο από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.

Συμβόλαιο

Από το υπουργείο έγιναν, επίσης, γνωστοί οι βασικοί ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι του συμβολαίου αποδοτικότητας που θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων, είναι οι εξής:

  • Οικονομικοί - διαχειριστικοί στόχοι: Μείωση αξίας ληξιπρόθεσμων, μείωση κόστους προμηθειών, ενέργειας, κόστους συντήρησης, παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους (Φάρμακο, υγειονομικό υλικό, υλικά εργαστηρίων - αντιδραστήρια, ορθοπεδικό υλικό), σωστή λειτουργία των Λογιστηρίων.
  • Ποιοτικοί στόχοι: Μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, μείωση χρήσης αντιβιοτικών, μείωση των χρόνων αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, μέτρηση και βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων.
  • Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή – διασφάλιση προσωπικών δεδομένων ασθενών, ενίσχυση υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα νοσοκομεία.

ΠΟΕΔΗΝ

Η παρούσα κυβέρνηση επέλεξε την πεπατημένη στο θέμα της επιλογής διοικητών, σχολιάζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία:

"Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια του ξεκαθαρίσαμε ότι το σύστημα Υγείας για να αναταθεί εκτός της επαρκούς στελέχωσης και χρηματοδότησης, χρειάζεται ικανή διοίκηση.

Μάλιστα προτείναμε να ξεφύγουμε από το αποτυχημένο μοντέλο επιλογής των διοικητών που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια να διορίζονται αποτυχημένα πολιτικά και κομματικά στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων και να γίνεται η επιλογή από το Μητρώο Στελεχών, το οποίο φυσικά θα πρέπει να ανανεωθεί.

Η κυβέρνηση επέλεξε τελικά διοικητές νοσοκομείων με την πεπατημένη όλων των προηγούμενων χρόνων. Η επιτροπή που ελέγχεται από το υπουργείο Υγείας επέλεξε άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  

Έτσι από τους διοικητές εκμαυλιστές ΣΥΡΙΖΑα, με τα πλαστά πτυχία, καταλήξαμε σήμερα σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που δεν έχουν καμία σχέση με την Υγεία. 

Ζητήσαμε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να γίνει νέα αξιολόγηση στους επιλεγέντες διοικητές γιατί τα νοσοκομεία είναι οργανισμοί που προσφέρουν το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορούν να διοικούνται από στελέχη που έχουν προσόντα.

Η απάντηση ήταν ότι όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος".

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας