Αναθεώρηση προς τα πάνω της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και ανάλογη αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) και επιστροφών (clawback), προβλέπεται στην έβδομη τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Σχετική πρόταση έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και τα αίτημα έχει σταλεί για έγκριση στο υπουργείο Υγείας.

Στην πρόταση τροποποίησης, που παρατίθεται πιο κάτω, προβλέπονται τα εξής:

Το rebate για τη φαρμακευτική νοσοκομειακή δαπάνη το 2019 αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,632 εκατομμύρια ευρώ και να κλείσει στα 15,432 εκατομμύρια (ήταν 7,8 εκατομμύρια ευρώ).

Το clawback θα αυξηθεί κατά 6,611 εκατομμύρια ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 161,611 εκατομμύρια στο τέλος του έτους (ήταν 155 εκατομμύρια ευρώ).

Η συνολική φαρμακευτική νοσοκομειακή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί - από 162,632 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα - στα 177,044 εκατομμύρια (αύξηση 14,411 εκατομμύρια).

Δυσβάσταχτα

Οι επιστροφές έχουν καταστήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση, τόσο με τη νοσοκομειακή, όσο και με την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις εταιρείες να δηλώνουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπερβολές που διαμορφώνονται.

Με πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος του Pharmaceutical Forum Team (ΕphForT) του ΕΒΕΑ Διονύσης Φιλιώτης κάνει λόγο για αποτυχία στην εκπόνηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

Τα πρόβλημα αντιλαμβάνεται το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει συστήσει ειδική επιτροπή ελέγχου ή κατάργησης του clawback.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα