Στο επίκεντρο βρίσκονται τις τελευταίες μέρες τρεις ομότιμοι καθηγητές Οικονομικών της Υγείας. Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επιχειρεί να τους ενεργοποιήσει σε διάφορα σχέδια, λαμβάνοντας δύο θετικές και μία αρνητική απάντηση.

Η αρνητική απάντηση προήλθε από τον καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννη Υφαντόπουλο (φωτογραφία αριστερά), ο οποίος εμφανιζόταν ως υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Αξιολόγησης Καινοτομίας Υγείας (ΗΤΑ).

Με γραπτή του δήλωση, ο κ. Υφαντόπουλος ανακοίνωσε πως την περασμένη Πέμπτη επισκέφθηκε το υπουργείο και παραιτήθηκε οικειοθελώς από την υποψηφιότητα αυτή, λόγω ανειλημμένων ακαδημαϊκών υποχρεώσεων.

Όπως επισήμανε, την επόμενη μέρα υπήρξαν ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα σε βάρος του, "…που προσπαθούν να σπιλώσουν την μακροχρόνια ακαδημαϊκότητα και εντιμότητα της προσωπικής μου και επαγγελματικής μου ζωής"...

Ο ομότιμος καθηγητής τονίζει πως ουδέποτε είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή σε σκάνδαλα με φαρμακευτικές εταιρείες και για αυτό δεν είχε καμία απολύτως όχληση από την δικαιοσύνη μέχρι σήμερα:

"Η εντιμότητα και η ηθική μου ακεραιότητα είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες που διέπουν την ερευνητική και ακαδημαϊκή μου δράση", υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως επιφυλάσσεται τα παντός νομίμου δικαιώματός του για άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Εμπειρογνώμονας

Την ώρα που ο κ. Υφαντόπουλος έλεγε "όχι" στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ένας άλλος ομότιμος καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας απαντούσε θετικά.

Πρόκειται για τον Λυκούργο Λιαρόπουλο (φωτογραφία στο μέσο), ο οποίος το 2015 είχε προκαλέσει σάλο, με το σχόλιό του "Γερούν γερά σπάστου τον τσαμπουκά" (αναφερόμενος στη διαμάχη Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη).

Ο κ. Λιαρόπουλος ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας ως εθνικός εκπρόσωπος στην επιτροπή Υγείας για τα δεδομένα Υγείας και εμπειρογνωμόνων λογαριασμών Yγείας του ΟΟΣΑ. Ο κ. Λιαρόπουλος αντικαθιστά τον Γεώργιο – Φίλιππο Ταραντίλη και έχει ως αναπληρώτριες τις Δάφνη Καϊτελίδου και Όλγα Σίσκου.

Περιοδείες

Ένας τρίτος ομότιμος καθηγητής και επί σειρά ετών κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ο Γιάννης Κυριόπουλος (φωτογραφία δεξιά), φέρεται να δραστηριοποιείται εκ νέου το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ο κ. Κυριόπουλος περιοδεύει τον τελευταίο καιρό σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναζητώντας χώρους για μονάδες Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο ίδιος, ωστόσο, το διαψεύδει, σημειώνοντας πως όσοι το διακινούν δεν έχουν εικόνα ή σκοπίμως μεταφέρουν ψευδείς πληροφορίες.

Ο καθηγητής έχει διατελέσει σύμβουλος ελληνικών κυβερνήσεων, έκτακτος σύμβουλος στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και έκτακτος σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]