Τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας στον έλεγχο της επιδημίας του AIDS, παρουσίασε την Τρίτη στη Βουλή ο Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας σε ημερίδα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα "Η Εθνική Στρατηγική του HIV", ο υπουργός ανέφερε πως η λοίμωξη από HIV, με τη σωστή παρακολούθηση και αγωγή, έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης:

"Τιμούμε τους επιστήμονες που επιτελούν σπουδαίο έργο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από HIV και στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις", επισήμανε ο κ. Κικίλιας, για να σημειώσει:

"Η αναχαίτιση του HIV - AIDS προϋποθέτει την ανάπτυξη των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών σε όλο το φάσμα της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας μας.Τα βήματα είναι γνωστά, τα ξέρουν πιο ειδικοί από μένα: πρόληψη και προστασία, έγκυρη ενημέρωση, έγκαιρη και ανώνυμη διάγνωση, παρακολούθηση και αγωγή.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV, ο υπουργός Υγείας είπε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται δουλειά και κυρίως να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. 

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως τρεις ουσιαστικές ενέργειες που θα υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι συνάνθρωποί μας που έχουν τη λοίμωξη HIV είναι οι εξής:

  • Άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια. Με την ενέργεια αυτή, δίνεται τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζεται απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.
  • Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με τον τρόπο αυτό: Διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους. Απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και  εξετάσεων. Διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής.

"Το θέμα μας είναι να καλύψουμε την αδιάλειπτη διενέργεια εξετάσεων των ατόμων που πάσχουν από λοίμωξη HIV", τόνισε ο υπουργός Υγείας, για να διευκρινίσει:

"Μελετούμε σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης του HIV, όπως η προφύλαξη πριν την έκθεση (PrEP), καθώς στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των εργαλείων πρόληψης που παρέχει η επιστήμη".

  • Σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων, αλλά και του γενικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, δίνεται έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες, σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το SNF Agora Institute διοργανώνει το  ''Συμπόσιο για την Ψυχική Υγεία και τη Δημοκρατία'' στην Αθήνα
Συνεργασία FARAN και STADA Arzneimittel στη Νεφρολογία
Εμβόλια κατά της CoViD: κατηγορίες για αντιγραφή τεχνολογίας