Παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα σήμερα το πρωί, όταν εξερράγη ένας σωλήνας με καυτό λάδι στα πλυντήρια του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων Ηλία Σιώρα, το ατύχημα προέκυψε από ρήξη του σωλήνα που μεταφέρει καυτό λάδι (πάνω από 180ο C) από το μηχανοστάσιο στα πλυντήρια του νοσοκομείου.

Ο σωλήνας διατρέχει χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως το τμήμα των ιδιαίτερα εύφλεκτων ιατρικών αερίων.  Στο χώρο κοντά στα πλυντήρια χύθηκε καυτό λάδι και όλη η πτέρυγα ΑΧΕΠΑ, που βρίσκεται από πάνω (με δεκάδες κλινικές, μονάδες με νοσηλευόμενους κι εργαζόμενους) πλημμύρισε από καπνό και αναθυμιάσεις.

Εργαζόμενοι που ήταν στο χώρο του ατυχήματος μεταφέρθηκαν στα επείγοντα για παροχή πρώτων βοηθειών και χορήγηση οξυγόνου. 

Όπως καταγγέλλουν, εκτός από την ενεργοποίηση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει το νοσοκομείο και την παρέμβαση της Πυροσβεστικής, φαίνεται ότι ούτε τα σχέδια εκκένωσης λειτούργησαν, αλλά ούτε και οι έξοδοι κινδύνου της συγκεκριμένης πτέρυγας.

Ο κ. Σιώρας υπογραμμίζει πως δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την οργισμένη επιστολή του, με την οποία κατήγγειλε, μόνο τις τελευταίες μέρες, σωρεία εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και θανατηφόρο δυστύχημα.

Το σωματείο έχει καταγγείλει τις κακές συνθήκες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην Εισαγγελία και έχει αναδείξει την ανυπαρξία όρων υγείας και ασφάλειας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς, τους συνοδούς και τους επισκέπτες:

"Είναι θέμα τύχης ή θέμα χρόνου που ακόμη δεν έχει συμβεί ατύχημα μεγάλης κλίμακας και δεν θρηνούμε και νέα θύματα", σχολιάζει ο κ. Σιώρας.

Οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν την ευθύνη στις κυβερνήσεις και στις διοικήσεις του νοσοκομείου διαχρονικά, τη χρόνια υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων.

Κακοσυντηρημένες

Στην προκειμένη περίπτωση – σημειώνουν – έχουν παίξει ρόλο οι απαρχαιωμένες και κακοσυντηρημένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και η πραγματικά "αποψιλωμένη" από προσωπικό Τεχνική Υπηρεσία, η οποία δεν έχει διευθυντή.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους λιγοστούς εργολαβικούς και συχνά μετακινούμενους τεχνικούς.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες, για εύφλεκτα υλικά, ακόμη και για σχάση σε λέβητες υψηλών πιέσεων!

Απαιτούν από κάθε αρμόδιο να κάνει το αυτονόητο: να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας:

"Δεν συγχωρείται  καμιά καθυστέρηση, καμιά διαδικασία κοστολόγησης", σημειώνει ο κ. Σιώρας, για να τονίσει: "Η ζωή και η ασφάλεια εργαζόμενων και ασθενών δεν μπορεί να μπαίνει σε μοντέλα κόστους – οφέλους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο