Προσωπική δέσμευση για αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ανέλαβε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη εργασιών ανέγερσης του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχεύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

"Στη θεμελίωση αυτή, συναντιούνται το αίσθημα ευθύνης των πολιτών, η προθυμία της πολιτείας να συνεργαστεί με ιδιώτες εκεί που οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν, και φυσικά η δωρεά, η προσφορά από Έλληνα που μεγαλούργησε και πρόκοψε εκτός Ελλάδας αλλά δεν ξέχασε τη χώρα του, όπως ακριβώς έκανε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Το όραμά του το συνεχίζουν πανάξια οι άνθρωποι του ιδρύματος και το συνδέουν με τις ανάγκες των καιρών". Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά του και την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων, το οποίο θα εποπτεύουν ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος και ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College Βασίλης Παπαλόης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε έναν πολιτικό του αντίπαλο, τον Δημήτρη Στρατούλη, και την περιπέτεια υγείας που τον οδήγησε δυο φόρες σε μεταμόσχευση, εξαίροντας τον δυναμικό του λόγο και τη στάση του απέναντι στο ζήτημα αυτό.

Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου εξήγγειλε την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων υπό την εποπτεία καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων.

Στήριξη

Έκανε, επίσης, λόγο για άμεση στήριξη του συστήματος δημόσιας Υγείας στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, μέσα από την πρόσληψη επτά ειδικών συντονιστών για ισάριθμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Σήμερα, είναι μία γιορτινή ημέρα γιατί μπαίνουν οι υπογραφές για την ανέγερση του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, αλλά επίσης είναι και η ημέρα που πριν από 46 χρόνια κόπηκε το νήμα της ζωής του Αλεξάνδρου Ωνάση. Είμαι βέβαιος ότι αν το 1973 υπήρχε αυτή η δυνατότητα ο Ωνάσης θα είχε πάρει την απόφαση να δωρίσει τα όργανα του παιδιού του.

'Εχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ανεξάρτητοι, να έχουμε οικονομική δυνατότητα, να έχουμε εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, να μπορούμε να στηρίζουμε την καινοτομία, να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων".

Ευχαριστίες

Ο κ. Παπαδημητρίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η νέα δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση είναι αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Ωνασείου και την ανάπτυξη προγραμμάτων μεταμόσχευσης και άλλων συμπαγών οργάνων πέραν της καρδιάς, δεν θα αντικαταστήσει τις άλλες μονάδες στο ΕΣΥ, αλλά θα τις υποστηρίξει και θα τις ενισχύσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA