Γιατροί αντιμέτωποι με γιατρούς θα βρεθούν την Τετάρτη στην Αίγλη του Ζαππείου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διοργανώνει στον χώρο ημερίδα για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία, ενώ η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ίδιο μέρος και για τον ίδιο λόγο…

Για να καλυφθεί, δε, η κινητοποίηση, η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να συμμετέχουν στην παναττική στάση εργασίας, την Τετάρτη, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και στην κινητοποίηση στις 10 το πρωί στην Αίγλη.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΙΣ, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί στον χώρο "Ημερίδα Ενημέρωσης και Διαλόγου για τις Συμπράξεις Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας".

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ απαντάει πως η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας Υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις ΣΔΙΤ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Στην ημερίδα από την οποία θα παρελάσουν υπουργοί, περιφερειάρχες, businessman, τραπεζίτες, διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων, το 'αγλάισμα' των πανεπιστημιακών καθηγητών και των διευθυντών του ΕΣΥ, θα επιχειρήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, να ντύσει με επιστημονικό μανδύα τις αντιδραστικές αλλαγές, να εξωραΐσει τις ΣΔΙΤ και να μας πείσει για τα οφέλη και την αναγκαιότητά τους".

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς, που θα αναγκάζονται να δίνουν νόμιμα ή νομιμοποιημένα φακελάκια, άλλοτε στις κερδοσκοπικές άλλοτε στις μη κερδοσκοπικές (δημόσια νοσοκομεία - ΝΠΙΔ) επιχειρήσεις Υγείας.

Να ακριβοπληρώνουν, αν και εφόσον έχουν, για υπηρεσίες που δικαιούνται και που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν δωρεάν και σε υψηλότατο επίπεδο, από ένα αποκλειστικά δημόσιο κρατικό σύστημα Υγείας...

Από την ΟΕΝΓΕ επισημαίνεται πως οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι νοσοκομειακοί γιατροί και συνολικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Βρετανία

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επικαλούνται την περίπτωση του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) σε σχέση με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, παραθέτοντας στοιχεία από τις επίσημες κρατικές ιστοσελίδες της Βρετανίας:

 "Τα ράντζα είναι καθημερινό φαινόμενο. Τη διετία 2015 - 16, σχεδόν 475 χιλιάδες ασθενείς ξεπέρασαν τις 4 ώρες αναμονής στα επείγοντα. Χιλιάδες εγχειρήσεις αναβάλλονται λόγω έλλειψης κρεβατιών. Ρεκόρ ο αριθμός των καρκινοπαθών που περιμένουν πάνω από 2 μήνες την έναρξη της θεραπείας τους...

Στην πενταετία 2011 – 2016, 15 χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι από το αναμενόμενο, γεγονός που με βάση τα στατιστικά των νοσοκομείων συσχετίζεται ολοφάνερα με την έλλειψη γιατρών. Οι ελλείψεις αυξάνονται διαρκώς και στο λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό. Σε συνθήκες υποστελέχωσης, το 50% του προσωπικού εργάζεται απλήρωτες υπερωρίες για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες"…

ΠΟΕΔΗΝ

Σε συγκέντρωση στο Ζάππειο καλεί τα μέλη της και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Το προεδρείο της επισημαίνει πως οι παθογένειες του δημόσιου συστήματος Υγείας προκύπτουν από το τριτοκοσμικό ποσοστό δημόσιων δαπανών, το οποίο είναι καθηλωμένο στο 5% (7,5% ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Από την ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται πως οι ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μας βρίσκονται στο 3,5% του ΑΕΠ όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι στο 1% του ΑΕΠ:

"Αντί, λοιπόν, να γίνεται συζήτηση για την αντιστροφή του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση ενθαρρύνει προτάσεις για περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του. Οι πολίτες πληρώνουν 6% εισφορά για υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις, ένα σωρό φόρους και όμως βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών", τονίζεται το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, το οποίο θεωρεί ως "αιτίες πολέμου":

  • Τη δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία για οποιονδήποτε λόγο.
  • Την εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία.
  • Τη μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες).

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, το νοσοκομείο Σαντορίνης, που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΜΥ ΑΕ) από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου