Προβληματισμό προκαλεί η αναβολή χημειοθεραπειών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, εξαιτίας έλλειψης των ειδικών φαρμάκων.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), την περασμένη Δευτέρα, εντελώς αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, ανεστάλησαν μαζικά προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ογκολογικών ασθενών. Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρονται τα εξής:

"Πολλοί συμπολίτες μας, από Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και αλλού, ενώ είχαν πάρει την κατάλληλη φαρμακευτική προετοιμασία τις προηγούμενες μέρες, ενημερώθηκαν λίγα λεπτά πριν και αφού είχαν προσέλθει στο νοσοκομείο, ότι οι θεραπείες τους αναστέλλονται λόγω έλλειψης φαρμάκων, άγνωστο για πόσο".

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διακοπή του προγράμματος αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες.

Το γεγονός αυτό – σημειώνουν – έχει επαναληφθεί σε μικρότερη έκταση και στο παρελθόν και σε άλλα νοσοκομεία και δείχνει όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις.

Απόθεμα

Το προεδρείο της ΕΙΝΑ αναφέρει πως η επίσημη αιτιολόγηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το φαρμακείο του δεν έχει άλλο απόθεμα συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων (που έχουν βάση την πλατίνα) εδώ και καιρό, λόγω αναστολής της προμήθειάς του από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία που έχει σύμβαση με το νοσοκομείο.

Οι ασθενείς το προμηθεύονταν έως τώρα από τα εξωτερικά φαρμακεία, αλλά λόγω εξάντλησής του προέκυψε αδιέξοδο.

Οι γιατροί απαιτούν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη