Υπό διερεύνηση είναι για την κυβέρνηση το θέμα του καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων σε νοσοκομειακούς γιατρούς.

Με αφορμή την περίπτωση του χειρουργού από το νοσοκομείο Λάρισας, τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών είχαν συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελικά, συναντήθηκε την Τρίτη με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιο Κοντογεώργη.

Του έθεσε θέματα, όπως η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι προσλήψεις προσωπικού, το μισθολόγιο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η εκπαίδευση των νέων γιατρών και ο καταλογισμός αστικών αποζημιώσεων σε γιατρούς ΕΣΥ.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ επέμεινε στο θέμα του καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων σε γιατρούς ΕΣΥ, ζητώντας την απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τους γιατρούς, ο κ. Κοντογεώργης απάντησε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα και θα μεταφέρει το αίτημα στον Πρωθυπουργό. Θα επιδιώξει, δε, να πραγματοποιηθεί σύντομα μια συνάντηση του συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ με τον κ. Μητσοτάκη.

ΟΕΝΓΕ

Το θέμα του καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίσκεψη του προεδρείου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με τον υπουργό Υγείας.

Αντικείμενο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των νοσοκομειακών γιατρών, ήταν η πρόσφατη υπόθεση καταλογισμού αστικής αποζημίωσης σε γιατρό του ΕΣΥ για ιατρική επιπλοκή.

Όπως ανέφεραν οι γιατροί, η απόφαση είχε στηριχθεί σε εγκύκλιο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η οποία προβλέπει πως αν γιατρός του ΕΣΥ έχει καταδικαστεί, έστω και για απλή αμέλεια λόγω ιατρικής επιπλοκής, τότε μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλογίζεται σε αυτόν η όποια αστική αποζημίωση έχει καταβάλλει το νοσοκομείο.

Ο κ. Κικίλιας συμφώνησε με την ΟΕΝΓΕ ότι είναι άδικος ο καταλογισμός προστίμων σε γιατρούς που ασκούν το λειτούργημά τους υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα που έχει προκύψει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών