Σε τέσσερις χώρες έχει ασκήσει την Ιατρική ο χειρουργός Κωνσταντίνος Παζαρλής. Έδρα του είναι πλέον η Σουηδία, όπου χειρουργεί σε συνθήκες περίπου ιδανικές για έναν γιατρό. Πώς βιώνει ένας Έλληνας την εμπειρία αυτή;
Το Iatronet συζήτησε μαζί του, σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει τις χειρουργικές εξελίξεις στη σκανδιναβική χώρα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εκεί ένας επιστήμονας, ο οποίος προέρχεται από το εξωτερικό. Η πλήρης συνέντευξη έχει ως εξής:
Κύριε Παζαρλή, πόσο διαφορετικό είναι να χειρουργείτε σε μία προηγμένη χώρα, όπως η Σουηδία;
Ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό τα τελευταία 12 χρόνια. Στο διάστημα αυτό είχα τη χαρά να ασκήσω την Ιατρική σε Αγγλία, Ελβετία, ΗΠΑ και τη βάση μου τη Σουηδία. Οι δυσκολίες στο ξεκίνημα, αλλά και στην πορεία στο εξωτερικό είναι πολλές. Μπορώ, όμως, με βεβαιότητα να πω ότι η εμπειρία που αποκόμισα και αποκομίζω είναι πολύτιμη, όχι μόνο στο κλινικό και χειρουργικό κομμάτι, αλλά και στον τρόπο ζωής και σκέψης γενικότερα.
Οι χώρες αυτές παρέχουν υψηλή τεχνογνωσία και εξοπλισμό και έτσι είχα τη δυνατότητα να εντρυφήσω από νωρίς σε νέες χειρουργικές τεχνικές. Να έχω, παράλληλα, στη διάθεσή μου όλες τις νεότερες τεχνολογίες προς όφελος των ασθενών μου. Αξίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα ένα από πολύ θετικά του συστήματος: δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να μπορεί να αφοσιωθεί σε αυτό καθαυτό το κομμάτι της δουλειάς του, την κλινική πράξη. Υπάρχουν, επίσης, μεγάλες δυνατότητες συνδυασμού με το ερευνητικό κομμάτι για αυτούς που το επιθυμούν.
Πώς σάς αντιμετωπίζουν οι Σουηδοί συνάδελφοί σας;
Οι Σουηδοί συνάδελφοί μου γνωρίζουν από την καθημερινή μας επαφή όλες τις δυσκολίες που εμπεριέχει η ζωή σε μία ‘’άγνωστη χώρα’’. Νέες κουλτούρες, διαφορετικά ήθη και έθιμα, εκμάθηση και άσκηση της Ιατρικής σε μία νέα και άγνωστη από πριν γλώσσα.
Οι Έλληνες, όμως, είμαστε πεισματάρηδες και έχουμε όρεξη για δουλειά. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο το ότι οι Έλληνες γιατροί έχουμε δημιουργήσει μία πολύ καλή φήμη στο εξωτερικό, τόσο μεταξύ συναδέλφων, όσο και ασθενών. Για τους λόγους αυτούς δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθω πως εισπράτουμε μία ευγνωμοσύνη και ίσως και ένα μικρό θαυμασμό.
Τί νεότερο υπάρχει στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης;
Τα τελευταία χρόνια πολλές νέες τεχνολογίες έχουν μπει στη φαρέτρα του χειρουργού σπονδυλικής στήλης. Η ρομποτική χειρουργική με νευροπλοήγηση (φωτογραφία κάτω) είναι μία από αυτές που κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Με τη χρήση λοιπόν ενός ρομπότ, το οποίο μπορεί με ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού να προσδιορίζει τη θέση εργαλείων ως προς τη σπονδυλική στήλη.

Μπορεί ο χειρουργός να τοποθετεί βίδες και άλλα μοσχεύματα με απόλυτη ασφάλεια για το νωτιαίο μυελό και τις άλλες ευαίσθητες νευρικές και αγγειακές δομές. Φανταστείτε το σαν ένα ”έξυπνο” interactive GPS που όχι μόνο προσδιορίζει τη θέση με απόλυτη ακρίβεια αλλά και προειδοποιεί για διάφορους επερχόμενους κινδύνους.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλική στήλης (MISS – Minimally Invasive Spine Surgery) καθιστά δυνατή την επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μέσα από πολύ μικρές τομές (φωτογραφία κάτω). Γίνεται με χρήση ειδικών εργαλείων που διευκολύνουν την είσοδο στην περιοχή της βλάβης και φυσικά με χειρουργικό μικροσκόπιο. Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης (full endoscopic spine surgery).

Η ενδοσκόπηση χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες (αρθροσκοπήσεις, λαπαροσκοπήσεις). Η χρήση της στον τομέα της σπονδυλικής στήλης ήρθε πολύ μετέπειτα λόγω της ιδιαιτερότητας και ευαισθησίας της συγκεκριμένης περιοχής (φωτογραφία κάτω). Η ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης παρέχει τη δυνατότητα αποσυμπίεσης των νευρικών δομών σε περιπτώσεις δισκοκήλης και στένωσης σπονδυλικού σωλήνα. Η τεχνική είναι αναίμακτη, χωρίς χειρουργικές τομές και με ζωντανή εικόνα του χειρουργικού πεδίου μέσω κάμερας υψηλής τεχνολογίας.

Τέλος, μία νέα και πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική τεχνική, είναι η διαδερμική δισκοπλαστική με χειρουργικό τσιμέντο. Αφορά ως επί το πλείστον σε ασθενείς άνω των 70 ετών με εκφυλιστικές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης και πόνο στη μέση ή και στα πόδια.
Με χρήση διαδερμικής βελόνης και αναίμακτα, ο χειρουργός εισάγει τσιμέντο στους εκφυλισμένους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Η τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είχα μάλιστα τη χαρά να χειρουργήσω τους πρώτους ασθενείς στην Ευρώπη.
Οι νέες τεχνολογίες και τεχνικές είναι δύσκολες στην εκμάθησή τους και απαιτούν άρτια εκπαίδευση και προετοιμασία και πολλές ”ώρες πτήσης”. Τα οφέλη τους όμως για τον ασθενή αλλά και το σύστημα Υγείας είναι τεράστια:
Ελαχιστοποιούνται το χειρουργικό τραύμα, η απώλεια αίματος, ο μετεγχειρητικός πόνος, η κατανάλωση παυσίπονων και η παραμονή στο νοσοκομείο (από μερικές ώρες μέχρι 1 - 2 ημέρες σε μεγαλύτερες επεμβάσεις). Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα για ταχύτατη επιστροφή στο οικογενειακό περιβάλλον, στις επαγγελματικές υποχρεώσεις, σε αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί