Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η  Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γ. Ν Θήρας.

Έτσι λύνεται ένα χρόνιο αίτημα αλλά και πρόβλημα που αντιμετώπιζε η τοπική κοινωνία αλλά και τα νησιά των Κυκλάδων. Πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε με το ξαφνικό κλείσιμο ιδιωτικού κέντρου που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος τις ανάγκες  των νεφροπαθών.

Για να επιτευχθεί η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού χρειάστηκε η άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της ΑΕΜΥ ΑΕ, των φορέων της τοπικής κοινωνίας της Θήρας και της Διοίκησης του Γ. Ν Θήρας.

‘’Τα τελευταία τρία χρόνια, παρόλες τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις των προηγούμενων διοικήσεων, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική  εξέλιξη στο θέμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το οξυμένο  πρόβλημα, το οποίο λύνεται αποτελεσματικά με την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σήμερα".

Ο yπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο ΓΝ Θήρας:

"Ξεκίνησε χθες η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, που καθυστερούσε επί τρία χρόνια, παρά τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Επιλύεται έτσι το πρόβλημα που είχε προκύψει στη Σαντορίνη και αποφεύγεται η ταλαιπωρία για τους 20 νεφροπαθείς συμπολίτες μας που κατοικούν στο νησί και θα έπρεπε να μετακινούνται τρεις φορές την εβδομάδα στην Αθήνα για τις αιμοκαθάρσεις τους, αλλά και για όσους διέρχονται από το νησί που δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τις συντονισμένες και ομαδικές τους ενέργειες, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, το Δ.Σ. της ΑΕΜΥ Α.Ε., τη διοίκηση του ΓΝ Θήρας και τις τοπικές αρχές του νησιού".