Το iatronet επισκέφθηκε το Κέντρο Πόνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο και μίλησε με τους βασικούς συντελεστές του, ιατρούς και εθελοντές.  Η καθηγήτρια αναισθησιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, κ. Αθηνά Βαδαλούκα μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η παρηγορική φροντίδα:

Στην παρηγορική φροντίδα και την σημασία της αναφέρεται και η  καθ. Αναισθησιολογίας και διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, κα Σιαφάκα. Ένας στους πέντε Ευρωπαίους υποφέρει από χρόνιο πόνο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Στην παρηγορική φροντίδα περιλαμβάνονται ασθενείς που έχουν νόσημα απειλητικό για την υγεία και όχι μόνο ασθενείς του τελικού σταδίου. Ο χρόνος αναμονής για έναν ασθενή που αντιμετωπίζει χρόνιο πόνο και οι κατηγορίες ασθενών που γίνονται δεκτές από το Ιατρείο Πόνου στο Αρεταίειο.

Οι εμπειρίες ενός ασθενούς με χρόνιο πόνο είναι πολύ σημαντικές. Η ασθενής με χρόνιο πόνο και εθελόντρια στο Ιατρείο Πόνου του Αρεταίειου κ. Βελάνα Παναγιώτα καταθέτει την εμπειρία της και εξηγεί πόσο την βοήθησε η παρηγορική φροντίδα στο πρόβλημα υγείας της.

Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντιμετώπισης οξέος και χρόνιου πόνου στο Αρεταίειο

Το Κέντρο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγήςτου "Αρεταιείου" Νοσοκομείου, ιδρύθηκε το 1986 από την Αν. Καθηγήτρια κυρία Α. Βαδαλούκα. Δέχεται 5000 επισκέψεις ασθενών ετησίως, κατά μέσο όρο, με καρκινικό και χρόνιο πόνο άλλης αιτιολογίας. Μεγάλος αριθμός από τα περιστατικά αυτά είναι παραπομπές από άλλα ιατρεία πόνου ανά την Ελλάδα, για τριτοβάθμια αντιμετώπιση και είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για χορήγηση εξειδίκευσης στην αντιμετώπιση του πόνου(ΦΕΚ 1997).

Από το 1986  μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί στο κέντρο 154 άτομα. Έχουν εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση του πόνου και την Παρηγορική Φροντίδα περισσότεροι από 100 ειδικοί Αναισθησιολόγοι, που έχουν ιδρύσει και λειτουργούν περίπου 40 κέντρα πόνου ανά την επικράτεια. Επίσης, έχουν ασκηθεί περίπου 70 Ιατροί άλλων ειδικοτήτων (Νευρολόγοι, Φυσίατροι, Ορθοπαιδικοί, κλπ), Νοσηλευτές, καθώς και άλλοι επαγγελματίες Υγείας (Ψυχολόγοι, Βελονιστές, Φυσιοθεραπευτές, εναλλακτικοί θεραπευτές κλπ) πολλοί από τους οποίους πλαισιώνουν σήμερα το Κέντρο Πόνου ως εθελοντές.

 Ιστορικό ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α

Η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α , ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1997 από μια ομάδα πρωτοπόρων αναισθησιολόγων με εξειδίκευση στην Αλγολογία και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως όμως εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, εθελοντές. Η εταιρεία είναι μέλος της Ευρωπαικής Εταιρείας Παρηγορικής Αγωγής -φροντίδας – (EAPC) και μέλος της ομάδας εργασίας Παρηγορικής Φροντίδας Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ECEPT).
Στόχοι και προσανατολισμοί της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. είναι:

  • Θεραπεία του Χρόνιου Πόνου και του Πόνου των Καρκινοπαθών και των συνοδών βασανιστικών συμπτωμάτων με στόχο την Ποιότητα Ζωής και την Αξιοπρεπή Διαβιωση, στηρίζοντας συγχρόνως και τις Ψυχολογικές, Κοινωνικές και Πνευματικές ανάγκες των Ασθενών
  • Κατ’ Οίκον Νοσηλεία με Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα
  • Ψυχολογική Υποστήριξη ασθενών τελικού σταδίου και των συγγενών και φροντιστών τους, τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στο Σπίτι
  • να αποτελεί σημείο επιστημονικής αναφοράς με την προβολή "Κατευθυντήριων Οδηγιών" σχετικών με τη διάγνωση και αντιμετώπιση του πόνου και των λοιπών συμπτωμάτων.
  • να προάγει την εκπαίδευση και εξειδίκευση επιστημόνων υγείας (γιατρών, νοσηλευτών κ.ά.) καθώς και την ενημέρωση ασθενών, φροντιστών και κοινού.
  • να προβάλει τις θέσεις της και να προσφέρει σύγχρονη ενημέρωση μέσω του περιοδικού που εκδίδει, με τίτλο "Παρηγορική Φροντίδα".
  • να προάγει κάθε μορφή εθελοντισμού.
  • να αγωνίζεται για τη θεσμοθέτηση των κέντρων πόνου και παρηγορικής αγωγής στα νοσοκομεία, για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του 1992 για κατ’οίκον νοσηλεία στους οργανισμούς των νοσοκομείων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία για στελέχωση των κέντρων πόνου και παρηγορικής φροντίδας, για νοσοκομειακές κλίνες για αντιμετώπιση των ημερήσιων αναγκών των ασθενών τελικού σταδίου κ.ά.
  • να αγωνίζεται για την αλλαγή της αναχρονιστικής συνταγογράφησης ναρκωτικών και διάθεσης στο εμπόριο όλων των σύγχρονων σκευασμάτων οπιοειδών.

Περισσότερα για την ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α

https://grpalliative.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα