Η απαγόρευση ατμίσματος σε χώρους όπου λειτουργούν μηχανές ατμού για τα φωτιστικά εφέ είναι εντελώς υποκριτική και παράλογη, υποστηρίζει σε τελευταία ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΠΑ. Όπως αναφέρεται, η αδικία αυτή έρχεται να προστεθεί στην εξ ορισμού άδικη εξίσωση του ατμίσματος με το κάπνισμα, στις απαγορευτικές διατάξεις του Αντικαπνιστικού νόμου. Είναι δεδομένο, πως το Υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει αυτή την τραγελαφική αδικία που λαμβάνει χώρα στα κλαμπ και στα κέντρα διασκέδασης, τονίζει στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με αυτή, οι μηχανές ατμού είναι ένας απαραίτητος εξοπλισμός σε κάθε κλαμπ, σε κάθε κέντρο διασκέδασης, όπου υπάρχουν φωτιστικά εφέ. Δημιουργούν ένα πέπλο ατμού ακριβώς για να φαίνεται ο φωτισμός του καταστήματος.

Πρόκειται για μηχανές που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του ’80 (ντίσκο-επί 40 χρόνια), δεν συνδέθηκαν ποτέ με οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία και παρότι εξελίχθηκαν τεχνολογικά με την πάροδο των ετών, ο τρόπος λειτουργίας τους είναι ακριβώς όμοιος με εκείνον του ηλεκτρονικού τσιγάρου: μέσω μιας αντίστασης 1000-2000 βατ, ατμοποιούν ένα υγρό προπυλενογλυκόλης-γλυκερίνης στο χώρο, όμοιο με τα ατμιστικά υγρά. Το υγρό των μηχανών αυτών είναι άγνωστης καθαρότητας σε αντίθεση με τα ατμιστικά υγρά που έχουν υποχρεωτικά, φαρμακευτικής καθαρότητας πρώτες ύλες και κοινοποιημένη τη σύστασή τους στην Κομισιόν  για το 100% του περιεχομένου τους.

Η κατανάλωση σε υγρό των μηχανών ατμού, κάθε βραδιά, είναι περίπου 12.000ml υγρού, αν λειτουργήσουν για μια ώρα συνολικά. Αν αυτό συγκριθεί με την κατανάλωση υγρού του μέσου ατμιστή που είναι 0,3ml υγρού την ώρα, συνεπάγεται ότι το ισοδύναμο της μηχανής ατμού είναι 40.000 ατμιστές να ατμίζουν επί μία ώρα και μάλιστα, όλος ο ατμός που εισπνέουν, να εκπνέεται στον αέρα του κλαμπ. Οι υπολογισμοί είναι συντριπτικοί:

Μηχανή Ατμού με κατανάλωση 200ml/λεπτό επί 60 λεπτά λειτουργίας/βραδιά = 12.000ml υγρού

12.000ml υγρού / 0,3ml (μέση κατανάλωση ατμιστή ανά ώρα) = 40.000 ατμιστές σε μια ώρα

Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΑ, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς ο νόμος απαγορεύει το άτμισμα στους 30-50 ατμιστές που θα επισκεφτούν το κλαμπ ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το κλαμπ χρησιμοποιεί εξοπλισμό που παράγει ατμό ισοδύναμο εκείνου δεκάδων χιλιάδων ατμιστών. Και συνεχίζει: «Συζητούμε για το άτμισμα, που όπως έχουν αποδείξει δεκάδες επιστημονικές έρευνες δημοσιευμένες σε έγκυρα περιοδικά, δε συνεπάγεται δευτεροπαθές άτμισμα για τον περίγυρο, δεν έχει επιπτώσεις δηλαδή για τους γύρω. Αυτό μάλιστα έχει επιβεβαιωθεί και από προηγμένες χώρες στον τομέα της Δημόσιας Υγείας όπως η Μ. Βρετανία, η οποία έχει τεκμήρια για την αντικατάσταση του καπνίσματος με το άτμισμα από μεγάλη μερίδα των καπνιστών, γεγονός που έχει προσδώσει όφελος στη Δημόσια Υγεία και της δικής μας χώρας, από τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό».

 Στην Ελλάδα έχουμε 400.000 ατμιστές, με το 70% αυτών άκαπνους (αποκλειστικά ατμιστές). Δυστυχώς έχουμε και 3.000.000 καπνιστές που θα πρέπει να τους δοθεί ισχυρό κίνητρο για να αποφασίσουν να το κόψουν. Εν κατακλείδι, η διακριτική αντιμετώπιση σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα είναι σίγουρα καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση των καπνιστών. Όσο η κατάσταση συνεχίζεται ως έχει, ενισχύεται μόνο το συμβατικό τσιγάρο (καπνός) το οποίο με βεβαιότητα οδηγεί στο θάνατο και σε πλήθος ασθενειών τους καπνιστές και τους γύρω τους.....

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’