Νέα Χρονιά μεν, ίδια προβλήματα δε- και στη μέση πάντα θα βρίσκεται ο ασθενής, μέλημα του οποίου είναι να καλύψει στον χρόνο που πρέπει τις ανάγκες του σε φάρμακα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση μπορεί τα προβλήματα να του στοιχίσουν ακόμη και την ίδια τη ζωή. 

Τι σημαίνει αυτό; Λίγο πριν λήξει η χρονιά, φαρμακοποιός έστειλε στον ΕΟΦ στο Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων, στην αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων και στο Υπουργείο Υγείας με κοινοποίηση στο ΠΦΣ και στο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης, καταγγελτική επιστολή για πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία χαρακτηρίζοντάς την απρόσωπη και αδιάφορη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή  αναφέρεται το όνομα της εταιρείας, η οποία μεταξύ άλλων διαχειρίζεται και διακινεί αντιψυχωσικά φάρμακα. Μολονότι η γραμματεία της συγκεκριμένης εταιρείας είχε ενημερώσει τον φαρμακοποιό που την είχε καλέσει τηλεφωνικά ότι κάποιο στέλεχος της πολυεθνικής θα μιλούσε μαζί του για την κάλυψη των αναγκών του σε σκευάσματα, αυτό δεν έγινε ποτέ, όπως γράφεται στην επιστολή. Μάλιστα, στην τελευταία, ο φαρμακοποιός υποστηρίζει ότι έστειλε και Fax με τις ανάγκες του σε σκευάσματα προκειμένου να αποδείξει και το επείγον του θέματος, όπου όμως ούτε και αυτή η κίνηση στάθηκε αρκετή και ικανή για να κινητοποιήσει την πολυεθνική. 

Σε αποκλειστική συνομιλία που είχαμε με τον ίδιο τον φαρμακοποιό, μας ανέφερε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει βρει λύση στο πρόβλημά του. Έχει, όπως τόνισε, στα χέρια του 3 συνταγές με φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται και αντιψυχωσικά σκευάσματα. Η μία συνταγή έληξε στις 31/12/2019 και αναγκαστικά την εκτέλεσε μερικώς, ενώ οι άλλες δύο λήγουν στις 13/1/2020. 

Ο ίδιος, όπως μας τόνισε, περιμένει την αυριανή ημέρα, προκειμένου να επικοινωνήσει με το αρμόδιο στέλεχος του ΕΟΦ, καθώς όπως ενημερώθηκε απουσιάζει λόγω εορτών, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην εταιρεία για να διαθέσει σκευάσματα, καθώς όπως μας ανέφερε ένας ασθενής, ανάλογα βεβαίως και με το είδος της ψύχωσης που έχει (σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή) αν δεν λάβει το σκεύασμα που πρέπει θα υποτροπιάσει. 

Και πάλι λίγο πριν τελειώσει το 2019, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλος φαρμακοποιός προώθησε επιστολή σε άλλη πολυεθνική εταιρεία -διαχειρίζεται μεταξύ άλλων αντιπηκτικά φάρμακα και σκευάσματα για τον θυρεοειδή- καθώς αρκετά σκευάσματά της βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έλλειψη. Μάλιστα στην επιστολή, όπως φημολογείται, ο φαρμακοποιός αναρωτιέται γιατί αυτά τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη δεν υπάρχουν στον σχετικό πίνακα του ΕΟΦ. Ερώτηση, που επίσης παραμένει αναπάντητη.   

Τα ερωτήματα από όλη αυτή την κατάσταση, σαφώς και είναι πολλά- και το βασικότερο αφορά καταρχήν την παρουσία του ΕΟΦ που είναι ο αρμόδιος ελεγκτικός φορέας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ακόμη και την περίοδο των εορτών. 

Επίσης, εκπρόσωποι εταιρειών που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το καλό του ασθενή, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και επίσης για τους ρυθμούς με τους οποίους δουλεύει και εργάζεται ο ιδιωτικός τομέας έναντι ενός δημοσίου που υπολειτουργεί  αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να κλείνουν για την περίοδο των εορτών και να μην υπάρχει πίσω τους μια ενεργή ομάδα για τις έκτακτες ανάγκες που θα εμφανιστούν. 

Δυστυχώς, η χρονιά για το φάρμακο, αν κρίνουμε από τον αριθμό των ελλείψεων, δεν ξεκίνησε καλά, καθώς όπως μας λένε εκπρόσωποι από τον κλάδο των φαρμακοποιών, οι 300 ανύπαρκτοι κωδικοί είναι πλέον μια παγιοποιημένη κατάσταση και αυτό για να αλλάξει απαιτεί ριζικές αλλαγές στην τρόπο λειτουργίας της αγοράς. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]