Προβληματική ήταν η πρώτη εφαρμογή του νέου πληροφοριακού συστήματος στο "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας.

Οι γιατροί και το προσωπικό δεν ήταν εξοικειωμένοι, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία των ασθενών στην εφημερία της Τρίτης.

Το σύστημα είναι μεν πολύ καινοτόμο, καθώς περιλαμβάνει πλήρη ιατρικά στοιχεία των ασθενών, αλλά απαιτείται χρόνος, προκειμένου το προσωπικό να μπορέσει να συνδυάσει τις απαιτήσεις που έχει με τη ρουτίνα της εφημερίας.

Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κατήγγειλε την Τετάρτη τη διοίκηση του νοσοκομείου για την απόφαση που πήρε, έπειτα από εισήγηση μόνο της διεύθυνσης του νοσοκομείου, για εφαρμογή του συστήματος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Α.Ε.

Υπήρχαν - σημειώνει - αρνητικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντω να εφαρμοστεί νέο πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ, χωρίς να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού και να έχουν δοθεί οι καινούργιοι κωδικοί.

"Είναι τραγική η εικόνα που παρουσίασε ένα νοσοκομείο κορμού με ουρές ασθενών, με καθυστερήσεις χειρουργείων, με ογκολογικούς ασθενείς να περιμένουν την χημειοθεραπεία τους και κανένας ασθενής να μην μπορεί να πάρει εισιτήριο ή εξιτήριο", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, μπορεί η διοίκηση να μην υπολογίζει τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά οι ασθενείς δεν είναι δυνατόν να υποβάλλονται σε τόσο μεγάλες ταλαιπωρίες:

"Θα μπορούσε να εφαρμοστεί το καινούργιο σύστημα, αφού εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι και χωρίς να δημιουργηθεί όλο αυτό το χάος", αναφέρουν χαρακτηριστικά, για να σημειώσουν: 

"Ζητούμε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους και να ενισχυθεί με προσωπικό της ΗΔΙΚΑ, για να εκπαιδευτούν γρήγορα οι εργαζόμενοι και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου".

Εξοικείωση

"Το σύστημα είναι αποδεκτό, αλλά απαιτείται εξοικείωση του προσωπικού", σχολίασε στο Iatronet η Ματίνα Παγώνη (φωτογραφία), πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής στο "Γ. Γεννηματάς".

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, η εφαρμογή του είναι απολύτως θετική, αλλά δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του προσωπικού και κυρίως των ασθενών:

"Θα μπορούσε να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα, προκειμένου να γίνει με απολύτως ομαλό τρόπο η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα", τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας