Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν οι υγειονομικοί στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Την περίοδο 2018 – 2019, σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που έκαναν το εμβόλιο σε νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η οποία παρατίθεται πιο κάτω, την περυσινή περίοδο καταγράφηκε ρεκόρ πενταετίας στους υγειονομικούς.

Το προσωπικό των Κέντρων Υγείας κατέχει τα πρωτεία, καθώς σχεδόν ένας στους δύο είναι εμβολιασμένοι. Αρνητικές επιδόσεις καταγράφηκαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στα οποία υπήρξε μείωση του εμβολιασθέντος προσωπικού και στα Κέντρα Υγείας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από το πιο κάτω γράφημα, την περίοδο 2018 – 2019 υπήρξε ρεκόρ εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού, με 30.6% κάλυψη στα νοσοκομεία και 43,8% στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Κατά την προηγούμενη περίοδο γρίπης (2017 - 2018), τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 24,9% για τα νοσοκομεία και 40,2% για τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το διάστημα 2009 - 2017, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 18% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 34,6% για τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εμφανίζουν οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (45,3%). Αισθητά πιο χαμηλά είναι στις ίδιες δομές τα ποσοστά του λοιπού προσωπικού: 38,5% οι νοσηλευτές, 34,1% το λοιπό επιστημονικό προσωπικό και οι τεχνικοί και 32,1% οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Αισθητά πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά στα νοσοκομεία, όπου οι γιατροί έχουν κάλυψη 36,8%, οι νοσηλευτές 29,5%, το λοιπό επιστημονικό προσωπικό 31,3%, οι τεχνικοί 29,8% και οι διοικητικοί 29%.

Ποσοστά εμβολιασμού σε υγειονομικό προσωπικό

Κίνδυνος

Δεδομένα για τη σύνταξη της έκθεσης έστειλαν 112 νοσοκομεία (100 δημόσια, 9 ιδιωτικά και 3 στρατιωτικά) και 220 Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το προσωπικό υπηρεσιών Υγείας είναι σε αυξημένο κίνδυνο για επαγγελματική έκθεση και νόσηση από γρίπη.

Παρέχει υγειονομική φροντίδα σε ασθενείς οι οποίοι μπορεί να ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο, επιπλοκές ή και θάνατο, στο πλαίσιο λοίμωξης από γρίπη.

Επιδημίες

Από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει πως οι μη εμβολιασμένοι επαγγελματίες Υγείας αποτελούν την κύρια πηγή μετάδοσης της γρίπης σε αρκετές νοσοκομειακές επιδημίες.

Δείχνει, επίσης, πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού προλαμβάνει τη γρίπη και μειώνει τα εμπύρετα επεισόδια αναπνευστικής λοίμωξης και τις ημέρες απουσίας λόγω ασθένειας από την εργασία.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συστήνεται να γίνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά σε περίπτωση όμως που δεν πραγματοποιηθεί το διάστημα αυτό, μπορεί να γίνει όσο υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο