Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καμπάνια για τις αμβλώσεις που "τρέχει" από το πρωί της Δευτέρας στο Μετρό.

Οι επιβάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αφίσες της πρωτοβουλίας "Αφήστε με να ζήσω", στις οποίες αναγράφονται τα εξής:

"Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή".

Στο κάτω μέρος της αφίσας, αναγράφεται "Διάλεξε τη Ζωή. Κίνημα υπέρ της Ζωής".

Οι αφίσες έχουν αναρτηθεί σε αρκετούς σταθμούς του Μετρό και οι επιβάτες έχουν κάνει έντονα σχόλια με αναρτήσεις τους στα Social Media.

Αντίδραση υπήρξε και από τον τέως υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια.

Εξηγήσεις από τους αρμόδιους ζητεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

Κύκλοι της εταιρείας που διαχειρίζεται το Μετρό σχολίασαν στον Σκάι:

"Ανεξαρτητα αν συμφωνει ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενο μιας διαφήμισης, η ΣΤΑΣΥ δεν μπορεί να την απαγορεύσει παρά μόνο αν αυτή προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Η συγκεκριμένη καμπάνια 'Άσε με να ζήσω', κρίθηκε ότι δεν προκαλεί, καθώς δεν έχει και άμεση αναφορά στις αμβλώσεις".

Ορθόδοξα

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, στο Κίνημα "Αφήστε με να ζήσω" συμμετέχουν 19 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών και η "Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος" (ΑΣΠΕ).

Όπως αναφέρουν, σκοπός είναι η προώθηση του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψή της και η προάσπιση των δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού.

Παράλληλος σκοπός είναι και η αποτροπή των εκτρώσεων μέσω της σωστής ενημέρωσης.

Νομοθεσία

Σύμφωνα με τον νόμο 86/1986, που παρατίθεται πιο κάτω, η τεχνητή διακοπή της κύησης μπορεί να εφαρμοστεί με τη συναίνεση της εγκύου και εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης.
  • Έχει διαπιστωθεί σοβαρή ανωμαλία στο έμβρυο και υπάρχει κίνδυνος να γεννηθεί παθολογικό νεογνό ή η κύηση θα διαρκέσει λιγότερο από 24 εβδομάδες.
  • Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία της εγκύου.
  • Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή η γυναίκα δεν μπορούσε να αντισταθεί και δεν έχει συμπληρωθεί η 19η εβδομάδα κύησης.
  • Η έγκυος είναι ανήλικη.

Απόσυρση

Η καμπάνια στο Μετρό προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία ανακοίνωσε πως αποσύρονται οι επίμαχες αφίσες:

"Ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση.

Η καμπάνια που ξεκίνησε σήμερα εναντίον των αμβλώσεων για την οποία το αρμόδιο υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό".

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο