Την επαναλειτουργία της Θωρακοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πάτρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πάτρα, ο Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε διαδοχικά την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, το Καραμανδάνειο, το "Άγιος Ανδρέας" και το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών.

Κατά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, συζήτησε, μεταξύ άλλων, θέματα κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας, παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Αθανάσιο Γιάνναρη. 

Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε και το Δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ο υππουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και ο νέος διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Νίκος Χαροκόπος.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας δήλωσε τα εξής:

"Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τους συναδέλφους μου βουλευτές, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους ανθρώπους που το κράτησαν όρθιο για πολλά χρόνια: ιατρούς, παραϊατρικό προσωπικό, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό.

Καταλαβαίνω ότι στα χρόνια της κρίσης που οι πόροι ήταν περιορισμένοι πολλά πράγματα έμειναν πίσω. Βρίσκομαι σήμερα εδώ, πρώτα από όλα για μια εμβληματική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και για την εξέλιξη της οποίας ενημερώνομαι διαρκώς.

Μιλώ για την ουσιαστική λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής. Μία εμβληματική ενέργεια που θα δείξει ότι στο νοσοκομείο που είναι κόσμημα για την περιοχή, μπορούν να αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο.

Μετά την άμεση διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια ένα πολύ σημαντικό κονδύλι, προχωρούν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό. Παράλληλα, προκηρύχθηκε και ευοδώθηκε η θέση του αναπληρωτή καθηγητή που θα είναι επικεφαλής της Καρδιοχειρουργικής, ενώ σε συντονισμό με τη διοίκηση του νοσοκομείου φροντίζουμε ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και νοσηλευτών.

Δοθείσης της ευκαιρίας, τονίζω ότι στο Υπουργείο Υγείας εξίσου με τους συναδέλφους μου ιατρούς, λογίζουμε το νοσηλευτικό προσωπικό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες είναι η καρδιά ενός νοσοκομείου και θα στηριχθούν αναλόγως".

ΣΔΙΤ

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως τα νοσοκομεία έχουν πολλά χρόνια να επισκευαστούν, με εξαίρεση μία προσπάθεια που είχε κάνε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Αναφερόμενος στην προοπτική τους, ανέφερε:

"Με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά οικονομικά μοντέλα, όπως βεβαίως η κρατική επιχορήγηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δέχεται να χρηματοδοτήσει κάποιες δράσεις μέχρι το 80% και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), θα προχωρήσουμε σε καίριες και δομικές παρεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η Υγεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία προκειμένου γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό, να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια και στήριξη, ώστε να μην υπάρχει αναμονή, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας".

Χάρτης

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε πως ο υγειονομικός χάρτης, οι υπηρεσίες και οι υποδομές Υγείας δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την ατζέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

"Στο μερίδιο που μας αναλογεί και αποδεχόμενοι πλήρως και βλέποντας την ουσιαστική πρωτοβουλία του υπουργείου για επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στην Πάτρα, έχουμε δεσμεύσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να την επαναλειτουργία της εν λόγω κλινικής.

Βλέπουμε με χαρά και είμαστε εδώ σήμερα, μια πραγματικά αισιόδοξη μέρα. Γιατί, ξέρετε, δεν είναι θέμα καλής πρόθεσης μόνο, είναι και θέμα αποτελεσματικότητας και αυτό που βλέπω είναι κινήσεις που δείχνουν ισχυρή κατεύθυνση και βούληση για μια γρήγορη αποτελεσματικότητα. Αυτό χρειάζεται ο κόσμος".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια