Ανεπανάληπτες στιγμές χαρίζει το ελληνικό σύστημα Υγείας. Πιο πρόσφατη, είναι η εγκατάλειψη από το πλήρωμα του ασθενοφόρου γιατρών που συνόδευαν τον ασθενή σε άλλο νοσοκομείο…

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), το περιστατικό συνέβη σήμερα. Διασωληνωμένος ασθενής διακομίστηκε με ασθενοφόρο από το Κρατικό της Νίκαιας στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", συνοδεία δύο γιατρών.

Στις 1.45 το μεσημέρι, ο ασθενής παραδόθηκε με ασφάλεια στο νοσοκομείο προορισμού. Το πιο ενδιαφέρον της ιστορίας, ξεκινά από αυτήν ακριβώς τη στιγμή...

Όπως καταγγέλλει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, το ΕΚΑΒ και το πλήρωμα του ασθενοφόρου αρνήθηκαν να μεταφέρουν τους γιατρούς που συνόδευαν τον ασθενή πίσω στο νοσοκομείο Νίκαιας!

Οι γιατροί φορούσαν στολές εφημερευόντων και κουβαλούσαν στα χέρια τους (κυριολεκτικά...) τον εξοπλισμό μεταφοράς βαρέως πάσχοντος.

Ακολούθησε επικοινωνία με το Κέντρο του ΕΚΑΒ, για να λάβουν την απάντηση πως "υπήρχαν πολλές άλλες επείγουσες κλήσεις"…

Οι γιατροί, όμως, ισχυρίζονται πως το συγκεκριμένο ασθενοφόρο δεν είχε καμιά άλλη κλήση, αλλά το πλήρωμά του ήθελε να "σχολάσει"!

Παρενέβη και ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκαιας, με σκοπό να βρεθεί λύση. Χρειάστηκε να περάσει μία ώρα άσκοπης παραμονής των γιατρών και του πληρώματος στον "Άγιο Σάββα", μέχρι το ασθενοφόρο να ξεκινήσει το δρομολόγιο προς το Κρατικό Νίκαιας, για να επιστρέψει τους δυο γιατρούς στην έδρα τους.

Η περιπέτεια δεν σταματά, όμως, εδώ. Λίγα μέτρα πιο πέρα, το κέντρο του ΕΚΑΒ έδωσε εντολή στο ασθενοφόρο να γυρίσει πίσω, να αποβιβάσει ξανά τους γιατρούς και τον εξοπλισμό τους στον "Άγιο Σάββα", όπου θα τους παραλάμβανε άλλο υπηρεσιακό όχημα...

Αναλώσιμα

"Οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμα υλικά τους γιατρούς των νοσοκομείων, οι οποίοι λόγω ευσυνειδησίας και αίσθησης του καθήκοντος δέχονται να αναπληρώνουν τα κενά ιατρικού προσωπικού στο ίδιο το ΕΚΑΒ και να συνοδεύουν βαρέως πάσχοντες στην θέση των γιατρών του ΕΚΑΒ που δεν υπάρχουν", καταγγέλλει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ.

Η ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί πως η ακραία αντισυναδελφική συμπεριφορά θα καταγγέλλεται στο εξής ως επικίνδυνη για τους ίδιους τους ασθενείς.

Με ευθύνη τους – σημειώνει το προεδρείο της Ένωσης – η αναισθησιολόγος του νοσοκομείου, που συνόδευε, παρέμεινε εκτός νοσοκομείου και εκτός χειρουργείου για τουλάχιστον δυο ώρες παραπάνω από όσο χρειαζόταν, ενώ είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις αναισθησιολόγων σε όλα τα νοσοκομεία.

Η ΕΙΝΑΠ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρέμβει στο πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης