Προβληματική παραμένει η κατάσταση με τη στελέχωση των χειρουργείων του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" με αναισθησιολόγους.

Λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), εγκρίθηκε η πρόσληψη δύο επικουρικών αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο, οι οποίοι μετακινήθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο "Παμμακάριστος"...

Στη σύσκεψη που έγινε  με την συμμετοχή του αναισθησιολογικού τμήματος με τον διοικητή του νοσοκομείου τονίστηκε πως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας όπως αυτές ισχύουν διεθνώς, κάθε χειρουργική αίθουσα στελεχώνεται με ένα ειδικευμένο αναισθησιολόγο για περιστατικά μικρής ή μέτριας βαρύτητας.

Δικαιολογείται και δεύτερος αναισθησιολόγος για μεγάλης βαρύτητας επεμβάσεις. Σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών μπορεί για λίγο χρόνο να λειτουργούν οι αναισθησιολόγοι, έχοντας στην ευθύνη τους δύο χειρουργικά τραπέζια. Σε καμμιά όμως περίπτωση σε τακτική βάση μπορούν να προγραμματίζονται χειρουργεία εκτός των προδιαγραφών ασφαλείας.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, η διοίκηση του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" υποσχέθηκε πάλι να καλύψει τις ανάγκες με δύο επιπλέον επικουρικούς.

"Όταν υπάρχουν τόσα κενά, όταν γίνονται πάνω από 10.000 χειρουργεία το χρόνο και όταν η Πολιτεία σκοπεύει να λειτουργήσει τις οκτώ νέες χειρουργικές αίθουσες, είναι κατανοητό ότι η λύση που δίνεται είναι ανεπαρκέστατη", σημειώνουν οι γιατροί, για να σημειώσουν:

"Η υπόσχεση για 930 θέσεις μονίμων γιατρών για όλη την Ελλάδα, που δόθηκε και από την προηγούμενη και από την τωρινή Κυβέρνηση, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες. Πολύ περισσότερο στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, για το οποίο προκηρύχτηκαν πέρυσι μόνο 24  θέσεις μονίμων γιατρών, ενώ οι ανάγκες ξεπερνούν τις 150.

Ανάγκες

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ανάγκες είναι μεγάλες και επείγουσες, καθώς:

  • Στον Οργανισμό του νοσοκομείου - που είναι απαρχαιωμένος και εντελώς αναντίστοιχος με τις σημερινές ανάγκες - προβλέπονται 28 ειδικευμένοι γιατροί, 26 ειδικευόμενοι και 32 νοσηλεύτριες αναισθησιολογικού.
  • Με τις νέες επεμβατικές μεθόδους (καρδιολογικές, ενδοσκοπικές, ακτινολογικές, μεταμοσχεύσεις), οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Αν αναπτυχθούν και τα οκτώ κλειστά χειρουργεία, ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί.
  • Με όλες αυτές τις δραστηριότητες, αντί για 28 μονίμων ειδικευμένων υπηρετούν μόνο 19  και ένας επικουρικός.

Όπως καταγγέλλουν, πολύ συχνά, ένας αναισθησιολόγος καλύπτει δύο και κάποιες φορές τρία χειρουργικά τραπέζια, κατά παράβαση των αρχών ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα