Πέρασαν 18 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα με το πρώτο από τα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ. Στη μνήμη των θυμάτων του και όσων έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μία σεμνή τελετή μνήμης στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομα της αδικοχαμένης γιατρού Σοφίας Μπεφόν.

Η εκδήλωση έφερε τον τίτλο "Ημέρα Θυσίας του Διασώστη" και ήταν παρόντες συγγενείς των πεσόντων στελεχών του ΕΚΑΒ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Απευθυνόμενος στην ομιλία του στους συγγενείς των στελεχών του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως "σήμερα δεν είναι μια μέρα χαράς, δεν πρόκειται περί γιορτής. Είναι μια μέρα μνήμης και σεβασμού, που θεσπίστηκε για να τιμώνται κάθε χρόνο οι άνθρωποι αυτοί, και στη μνήμη τους, όλοι οι αφανείς ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρώτης επαφής του με τον πολίτη".

Ο κ. Κικίλιας τόνισε τη σημαντικότητα της αποστολής των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και κυρίως των διασωστών και πληρωμάτων, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη, φτάνοντας ακόμα και με ρίσκο ζωής, μέχρι και την τελευταία άκρη της χώρας.

Αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση στο ΕΚΑΒ των επιχειρησιακών υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία και σε άμεση διασύνδεση με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, το ΕΚΑΒ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο επιχειρησιακού βραχίονα για το έκτακτο.

"Αυτό στο οποίο προσβλέπουν οι πολίτες, είναι ότι το ΕΣΥ θα φτάσει μέχρι και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, την πιο δύσκολη ώρα, να προσφέρει Πρώτες Βοήθειες και να διακομίσει αν χρειαστεί τα περιστατικά στα νοσοκομεία μας για περαιτέρω θεραπεία", είπε ο υπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του, συνεχάρη τα στελέχη του ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως "το ΕΚΑΒ είναι κυρίως η ψυχή σας και η αίσθηση του καθήκοντος σε μια πολύ δύσκολη δουλειά που είναι ταυτόχρονα και λειτούργημα και που προφανώς αφήνει 'σκαριές' στην προσωπικότητα και στην ψυχολογία, διασωστών, πληρωμάτων, οδηγών, γιατρών και φυσικά κατ’ επέκταση στις οικογένειές τους.

Θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο, υπό όποια ιδιότητα, για να τιμούμε την 'Ημέρα Θυσίας του Διασώστη' και στα πρόσωπα των ανθρώπων που χάθηκαν, να μην ξεχνάμε ποτέ την αξία της ανθρώπινης ζωής".

Καθήκον

Ο κ.Πατούλης αναφέρθηκε στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος τονίζοντας ότι οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη τους. Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ οι οποίοι καταβάλλουν με αυταπάρνηση όλες τις δυνατές προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες.

Τιμούμε τη μνήμη των εργαζομένων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, καθώς έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν τους συνανθρώπους μας.

Θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Φορέα στο βαθμό που μας αναλογεί και θα συμβάλλουμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών από το Φορέα διασφαλίζοντας συνθήκες ασφαλούς εργασίας για το προσωπικό".

Συγκίνηση

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, χαρακτήρισε την "Ημέρα Θυσίας του Διασώστη" ως ημέρα μνήμης, συγκίνησης, αλλά και βαθιάς ενσυναίσθησης για όλη την Οικογένεια του ΕΚΑΒ. Τόνισε σε ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΑΒ, ως οφείλει, θα ολοκληρώσει τη θέσπιση της "Ημέρας Θυσίας του Διασώστη" ως επίσημη αργία για το ΕΚΑΒ, με τη διαδικασία υπογραφής του ανάλογου διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, σημείωσε πως μετά από 35 χρόνια λειτουργίας, αυτό παίρνει δύναμη από το παράδειγμα όλων των πεσόντων συνεχίζοντας την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία και τη σπουδαιότητα της δωρεάν δημόσιας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και κρατώντας ψηλά τη σημαία του ΕΣΥ. 

Διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ θα ανταπεξέλθει  επάξια σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής  και με δεδομένη την αρωγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, θα συνεχίσει να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο με αυταπάρνηση,  επαγγελματισμό και υψηλή αίσθηση  καθήκοντος, ώστε να συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη στον τομέα της υγείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι  της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων. Έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΑΒ, βραβεύτηκαν οι αρχαιότεροι εν ενεργεία διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρων και συντονιστές της Αθήνας και των Παραρτημάτων πανελλαδικά.