Λήγουν, σταδιακά, από τις 22 Ιανουαρίου, οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος απασχόλησης για νέους επιστήμονες.

Σκοπό είχε την ανάσχεση του "brain drain" και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Η Υγεία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το προσωπικό αυτό, καθώς από τις 1.000 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί μέσω ΟΑΕΔ, οι 650 αφορούν νέους, οι οποίοι προσλήφθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΚΑΝΑ, στο ΚΕΘΕΑ, στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) και σε νοσοκομεία σε όλη την Επικράτεια.

Με ανοικτή επιστολή τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αυτών στην Υγεία επισημαίνουν πως, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ήρθαν αντιμέτωποι και με ένα επιπλέον πρόβλημα: της υποστελέχωσης και δυσλειτουργίας νευραλγικών φορέων, άκρως σημαντικών για την προαγωγή και διατήρηση της υγείας, της ανθρώπινης ζωής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 65 άτομα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, τα οποία αποτελούν το 40% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού.

Οι νέοι αυτοί υπάλληλοι, καλύπτουν τις ανάγκες σε αίμα όλης της Επικράτειας και διαχειρίζονται το 52% του συνόλου των ασκών αίματος όλης της χώρας. Ασχολούνται, επίσης, με τον εργαστηριακό έλεγχο και τα παράγωγα του αίματος.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος τους και στο μέχρι πρότινος ελλιπές σε προσωπικό ΕΚΑΒ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη λειτουργία του.

Τόσο ο αντικαπνιστικός νόμος, όσο και η ηλεκτρονική καρτέλα ασθενούς, είναι έργα που προαναγγέλθηκαν και εφαρμόστηκαν από τον υπουργό Υγείας, αλλά εκπονήθηκαν από εργαζόμενους του συγκεκριμένου προγράμματος.

Όπως αναφέρουν, νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και λοιποί φορείς θα αντιμετωπίσουν σύντομα την υποστελέχωση, λόγω απομάκρυνσης νέων επιστημόνων, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, εκπαιδευμένων κατά την διάρκεια του προγράμματος, στις μεθόδους και το ρυθμό εργασίας των φορέων.

Παραμονή

Αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους:

"Τόσο εμείς, όσο και οι διοικήσεις των φορέων μας, καθώς και ομοσπονδίες, όπως αυτές των θαλασσαιμικών (ΕΟΘΑ), των ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και λοιπές, αιτούνται την παραμονή του ήδη εκπαιδευμένου υφιστάμενου προσώπικου, για λόγους κάλυψης των καίριων θέσεων σε αυτούς τους φορείς και για λόγους  εύρυθμης λειτουργίας αυτών".

Επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για κομματικές τοποθετήσεις, καθώς οι προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία του ΟΑΕΔ με κριτήρια ΑΣΕΠ. 

Ζητούν άμεση ανανέωση - παράταση της σύμβασής τους για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη (12 μήνες) για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό.

Ζητούν, επίσης, άμεση αναγνώριση προϋπηρεσίας και ένσημα και ειδική μοριοδότηση για συμμετοχή σε πιθανό μελλοντικό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Απευθύνουν, δε, αίτημα συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να θέσουν εκτενέστερα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την απομάκρυνσή τους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα