Σε σειρά παρεμβάσεων στους τομείς πρόληψης, αλλά και λειτουργίας μεγάλων μονάδων του Δημοσίου, όπως τα δημόσια νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Οι αλλαγές θα περιληφθούν σε δύο νομοσχέδια, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα από την πολιτική ηγεσία. Το πρώτο, αφορά τη Δημόσια Υγεία και το δεύτερο τον ΕΟΠΥΥ.

Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, έχει προαναγγελθεί και θα περιλαμβάνει – εκτός των άλλων – διατάξεις για την αξιολόγηση νοσοκομείων και διοικητών. Αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες και θα φέρνει προληπτικές εξετάσεις για σειρά παθήσεων.

Θα αφορούν οριζόντιο προληπτικό έλεγχο σε βασικές νόσους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η πρώτη παρέμβαση αφορά οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω

Ο παραπάνω παθήσεις συνδέονται με συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής. Αφορούν, δηλαδή, το κάπνισμα, τη διατροφή, το αλκοόλ και την άθληση.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μεταφέρονται πόροι από την περίθαλψη στην πρόληψη, ώστε να προλαμβάνονται όλοι αυτοί οι σημαντικοί κίνδυνοι..

Με το ίδιο νομοσχέδιο, θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την αξιολόγηση των διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία κάθε τρεις μήνες.

Καθορίζονται παράμετροι ποιότητας, όπως οι χρόνοι αναμονή; των ασθενών, οι λοιμώξεις και η λειτουργία στην εφημερία.

Αναμένονται, επίσης, παρεμβάσεις στο θέμα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Θα στοχεύουν στην ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού με χρονομίσθωση (leasing), στη βελτίωση των κτιριακών υποδομών και στην παροχή υπηρεσιών.

Για το θέμα, αναμένεται να κάνει δηλώσεις τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΟΠΥΥ

Το δεύτερο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ.

Αφορά τη διοικητική του αναδιάρθρωση, με παρεμβάσεις σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο.

Παράλληλα με τη διαδικασία αυτή, προωθούνται αλλαγές και στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού.

Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη