Περιοδεία στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" πραγματοποίησε την Τρίτη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικεφαλής ήταν ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης και τέως υπουργός Υγείας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Χίου Α. Μιχαηλίδης και Τρικάλων Σ. Παπαδόπουλος, καθώς και ο συντονιστής του Τμήματος Υγείας Π. Καλαράς. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου, συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Στις συναντήσεις με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε τη συνεχιζόμενη δυσκολία στην καθημερινότητα των δημόσιων νοσοκομείων και ειδικότερα του "Ευαγγελισμού", που αποτελεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Όπως ανέφερε, παρά την επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να διασφαλίσει την επιβίωση και την προσβασιμότητα της δημόσιας περίθαλψης, υπάρχουν ακόμα ανοικτές "πληγές" στο ΕΣΥ από την κρίση και τα Μνημόνια, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασθενών.

Το πρόβλημα αιχμής και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι η μεγάλη εργασιακή πίεση στο προσωπικό, λόγω της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών και των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, που παρά την ενίσχυση του την προηγούμενη τετραετία εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών ενός τέτοιου νοσοκομείου.

Η έμφαση στην επαρκή στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά την τοποθέτηση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο (λιθοτρύπτης, στεφανιογράφος, by plane αγγειογράφος, μαγνητικός τομογράφος, PET/CT), αλλά και την ανάπτυξη νέων τμημάτων (αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Μονάδα Ανάνηψης καρδιοχειρουργικής - νευροχειρουργικής).

Ρεβανσιστικές

Στη συνάντηση με τον νέο διοικητή κ. Γρηγορόπουλο, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το θέμα των ρεβανσιστικών μετακινήσεων προσωπικού από θέσεις ευθύνης στις οποίες είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, με κορυφαίο παράδειγμα την αποπομπή της διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και την αντικατάσταση της με στέλεχος της ΔΑΚΕ, με πολύ μικρότερη προϋπηρεσία.

Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο κ. Ξανθός δήλωσε τα εξής:

"Ο 'Ευαγγελισμός' και τα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ χρειάζονται επιπλέον ανθρώπινους πόρους και ενίσχυση του ορίου δαπανών τους και όχι εκχώρηση τμημάτων τους στον κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα μέσω των ΣΔΙΤ.

Χρειάζονται αναδιοργάνωση και αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι επιθετική ιδιωτικοποίηση τους όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μόνο έτσι, μέσα από ένα ενδυναμωμένο, αναδιοργανωμένο και αξιόπιστο ΕΣΥ, μπορεί να υλοποιηθεί με πληρότητα η πολιτική της καθολικής κάλυψης Υγείας".