Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη οι τραυματιοφορείς όλης της χώρας, οι οποίοι αναμένεται να μετάσχουν και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12.30 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι ελλείψεις τραυματιοφορέων είναι τραγικές. Σε 5.000 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 2.000 άτομα.

Το 60% των θέσεων είναι κενές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.

"Δεν αποψιλώνεται ο κλάδος μόνο από συνταξιοδοτήσεις (200), αλλά και από μετατάξεις που έγιναν προεκλογικά σωρηδόν", αναφέρει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει: "526 τραυματιοφορείς μετατάχθηκανέων σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, χωρίς να αντικατασταθούν με προσλήψεις"..

Σε μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία δέχονται περισσότερους από 1.000 ασθενείς σε κάθε εφημερία, κάνουν βάρδια 2 ή 3 τραυματιοφορείς για τακτικά, έκτακτα περιστατικά και νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι ελλείψεις, σε συνδυασμό τον χαλασμένο εξοπλισμό (καρότσια, φορεία) και την έλλειψη ασθενοφόρων για τις εσωτερικές διακομιδές, έχουν φέρει τους τραυματιοφορείς και τους ασθενείς σε απόγνωση. Πολλές φορές το έργο τους επωμίζονται οι συνοδοί των ασθενών.

Έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) καθυστερούν να παραληφθούν και να εξυπηρετηθούν από τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λιμνάζουν στις κλινικές και καθυστερούν τα εξιτήρια.

Παρότι κάνουν υπεύθυνη δουλειά, οι τραυματιοφορείς αμείβονται ως υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, με 600 ευρώ το μήνα.

Τα απεργιακά τους αιτήματα είναι τα εξής:

  • Σεβασμός στη δουλειά και στην προσφορά.
  • Άμεσες προσλήψεις μονίμων τραυματιοφορέων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας