Μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα αντιμετωπίζουν τρία μεγάλα Κέντρα Υγείας της Αττικής.

Με πληθυσμό αναφοράς πάνω από 160.000 κατοίκους και επισκεψιμότητα 235.000 τακτικά και επείγοντα περιστατικά ετησίως, τα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Σπάτων και Μαρκοπούλου δεν βρίσκονται στην εικόνα που έπρεπε να είναι. 

Ομάδα γιατρών της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποίησε περιοδεία στις συγκεκριμένες δομές. Σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών αναφέρονται τα εξής:

Και στα τρία Κέντρα Υγείας υπηρετούν περίπου 75 γιατροί. Από αυτούς, οι μισοί είναι επικουρικοί, με διετείς συμβάσεις, οι οποίες λήγουν τους επόμενους μήνες. Προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό έχει να γίνει εδώ και χρόνια.

Λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι και παιδίατροι με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού. Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο ώστε στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου να μην μπορεί να καταρτιστεί καν πρόγραμμα εφημεριών!

Οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσέλευση ασθενών, έχει σαν αποτέλεσμα τα προγραμματισμένα ραντεβού να διαρκούν μόλις 15 λεπτά για κάθε περιστατικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Yγείας.

Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, παρασκευαστών και τεχνολόγων. Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, μετά τις 3 το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα, δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ακτινογραφίες σε κανένα από τα τρία Κέντρα Υγείας, τα οποία όμως εφημερεύουν καθημερινά!

Παρατηρούνται ελλείψεις εξοπλισμού. Απαρχαιωμένα είναι τα μηχανήματα, όπως το ακτινολογικό στα Σπάτα και ο καρδιογράφος στο Μαρκόπουλο. Bλάβες και προβλήματα υπάρχουν στη λειτουργία του υπερηχογράφου. Χαλασμένη είναι ακόμη και η οδοντιατρική καρέκλα.

Μέσα

Έλλειψη υπάρχει και τα πιο απλά μέσα παρακλινικού ελέγχου. Αυτή ακριβώς η κατάσταση είναι το γόνιμο έδαφος για να ξεφυτρώνουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σαν τα μανιτάρια τα οποία "καλύπτουν" τις ελλείψεις, αναγκάζοντας τους ασθενείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Προβλήματα παρατηρούνται και στις κτιριακές υποδομές, ενώ οι χώροι είναι ασφυκτικά μικροί και γερασμένοι. Οι όποιες βλάβες προκύπτουν δεν μπορούν να διορθωθούν λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Λαυρίου, οι οποίοι αν και καλύπτουν τρεις χώρους προσφύγων, δεν έχουν ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά δεν διαθέτουν καν μεταφραστή. Επίσης, υπάρχει έλλειψη σε βασικά εμβόλια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία αυτού του πληθυσμού, που με ευθύνη της κυβέρνησης αναγκάζεται να ζει σε τραγικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, η οποία αποτελείται από μονάδες στελεχωμένες με ελάχιστους γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, οι οποίοι έχουν δυνατότητα να παρέχουν μόνο κάποιες υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας.

Συρρίκνωση

Η σημερινή κυβέρνηση - σημειώνουν - συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης, με υγειονομικές μονάδες στη λογική της συρρίκνωσης του κόστους λειτουργίας, των υποβαθμισμένων παροχών φροντίδας Υγείας, της υποστελέχωσης με ελάχιστο προσωπικό χαμηλά αμειβόμενο, όπου ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του δουλεύει με ημερομηνία λήξης και κουτσουρεμένα δικαιώματα. Ζητούν:

  • Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και συμβασιούχος.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας.
  • Να γίνει άμεση αντικατάσταση και εκσυγχρονισμός του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Απαιτούν Κέντρα Υγείας με πλήρη στελέχωση και μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού για υψηλού επιπέδου, σύγχρονες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ζητούν, επίσης, δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;