Ερωτήματα προκύπτουν από την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα στο θέμα της προετοιμασίας για εντοπισμό και αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό.

Στον απόηχο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας και των ασκήσεων ετοιμότητας που πραγματοποιεί το ΕΚΑΒ (φωτογραφίες), δύο "σκιές" παρατηρούνται στην εθνική προσπάθεια:

Η πρώτη είναι πως υπάρχουν κενά στο αεροδρόμιο. Όπως αναφέρουν Έλληνες που επιστρέφουν στη χώρα από την Ασία (ενδεχομένως και από την Κίνα μέσω άλλης χώρας), δεν ενημερώνονται και δεν ελέγχονται επαρκώς στην "πύλη εισόδου".

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την Τρίτη ξεκίνησε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση υπόπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού 2019-nCoV σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα. 

Τα μέτρα αυτά ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ταξιδιωτών και περιλαμβάνουν: 

  • Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.
  • Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.
  • Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Κινεζική γλώσσα.

Η δεύτερη και ίσως χειρότερη σκιά, είναι ένας άτυπος ρατσισμός που επικρατεί σε σχέση με τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό, τους Ασιάτες και όσους εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Στοιχεία πανικού προκύπτουν και από την τεράστια ζήτηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε χειρουργικές μάσκες.

Νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν τα κενά ασφαλείας που έχουν στο θέμα του χειρισμού "ύποπτων" περιστατικών και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την επιτυχή έκβαση άσκησης προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στον πλήρη έλεγχο και επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, αναφορικά με την προετοιμασία και τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού κορονοϊού από τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ, καθώς και την υποδοχή του από το νοσοκομείο αναφοράς.

Στην άσκηση προσομοίωσης αξιολογήθηκε η επιχειρησιακή λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής και υποδοχής ύποπτου περιστατικού κορονοϊού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δομών και υγειονομικών αρχών (Υπουργείο Υγείας, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, ΕΟΔΥ, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΤΕΠ νοσοκομείου, Επιτροπή Λοιμώξεων νοσοκομείου).

Ανάλογες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα. Η επόμενη άσκηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη, στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας "Μποδοσάκειο".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]