Τραγικές ελλείψεις προσωπικού, κατέγραψαν οι γιατροί στην πρόσφατη περιοδεία τους στα Κέντρα Υγείας Σπάτων, Μαρκοπούλου και Λαυρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ένωση Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), και τα τρία Κέντρα Υγείας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού της Αττικής.

Το χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιοχών είναι η αυξημένη εισροή πληθυσμών τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τον διπλασιασμό των περιστατικών κατά την διάρκεια εκείνων των μηνών.

Παρά τη μεγάλη ζήτηση σε υπηρεσίες, και στα τρία παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα:

  • Στο Κέντρο Υγείας Σπάτων υπηρετούν 30 γιατροί και οι 17 από αυτούς είναι επικουρικοί. Υπάρχει άμεση ανάγκη για 2 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο, 1 ακτινοδιαγνώστη, 1 βιοπαθολόγο, 1 οδοντίατρο καθώς και 4 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς.
  • Στο Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου, από τους 25 γιατρούς οι 12 είναι επικουρικοί. Άμεσα πρέπει να προσληφθούν 2 καρδιολόγοι, 1 παιδίατρος, 1 ενδοκρινολόγος, 1 ψυχίατρος και 1 πνευμονολόγος διότι τους θερινούς μήνες έχουν τετραπλάσιο αριθμό επισκεπτών.
  • Στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου, από τις ελλείψεις των γιατρών δεν μπορεί να βγει πρόγραμμα εφημέρευσης Μαρτίου. Χρειάζονται επειγόντως 2 γενικοί ιατροί και 2 ειδικευόμενοι για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη του. Πέραν αυτών, αναγκαίοι είναι 1 ουρολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 πνευμονολόγος και 1 δερματολόγος. Και στα τρία κέντρα το ποσοστό των επικουρικών με διετείς συμβάσεις είναι μεγάλο και οι ειδικευόμενοι ελάχιστοι.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που υπάρχει είναι πεπαλαιωμένος. Στα Σπάτα, το μικροβιολογικό κάνει μόνο τις βασικές εξετάσεις και εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για νέα ακτινολογική μονάδα.

Στο Μαρκόπουλο, δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης ενώ η οδοντιατρική έδρα είναι σπασμένη και ζητούν καινούργια. Οι οδοντίατροι του κέντρου προσφέρουν μεγάλο έργο προληπτικής ιατρικής στην περιοχή. Ο καρδιογράφος τους είναι απαρχαιωμένος.

Στο Λαύριο, υπάρχει το ιατρικό κέντρο Κερατέας το οποίο έχει πλήρη εξοπλισμό αλλά λόγω υποστελέχωσης δεν χρησιμοποιείται.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ εκτιμά πως το υπουργείο Υγείας πρέπει να εξετάσει το θέμα λειτουργίας του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας. Οι ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό είναι τέτοιες, ώστε να μην εφημερεύουν κάθε μέρα τα εργαστήρια, παρα μόνο κάποια απογεύματα.

Οι χώροι και στα τρία Κέντρα Υγείας είναι ασφυκτικά μικροί για ασθενείς και προσωπικό και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των Υ.Πε έχουν γνωμοδοτήσει και υπάρχει επαρκής χώρος για κτιριολογική επέκταση, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

ΕΚΑΒ

Οι γιατροί και των τριών αυτών Κέντρων Υγείας διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά των αρμοδίων του ΕΚΑΒ. Όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, όταν εφημερεύων γιατρός του Κέντρου Υγείας ζητεί διακομιδή επείγοντος περιστατικού σε εφημερεύον νοσοκομείο, δεν ανταποκρίνονται στην κλήση.

Εξαναγκάζουν τον εφημερεύοντα γιατρό να αναλώνεται κάθε φορά σε "μαραθώνιο" τηλεφωνημάτων προκειμένου "να βρει γιατρό εφημερεύοντος νοσοκομείου που θα κάνει αποδεκτό το επείγον περιστατικό". Η άμεση μεταφορά επείγοντος περιστατικού από μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε εφημερεύον νοσοκομείο εφ’ όσον ζητείται, αυτονόητα θα πρέπει να γίνεται άμεσα και χωρίς κανενός είδους συνεννοήσεις.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σπάτων ζητούν την εναρμόνιση της λειτουργίας τους με τα άλλα Κέντρα Υγείας. Όπως αναφέρει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, αν η Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να υπάρχουν απογευματινά ραντεβού για τις ΤΟΜΥ θα πρέπει ή να φτιάξουν τις κατάλληλες υποδομές, ή να στελεχώσουν το Κέντρο με το απαραίτητο προσωπικό, για να μην διαταράσσεται η λειτουργία του.

Πρόσφυγες

Στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου, που καλύπτει τρείς χώρους υποδοχής προσφύγων, η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να στελεχώσει με επαρκές προσωπικό τις δομές αυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μεταφραστής.

Η έλλειψη σε εμβόλια είναι τεράστια, με 150 περίπου προσφυγόπουλα (σχεδόν τα μισά) να είναι ανεμβολίαστα και να μην μπορούν να παρακολουθήσουν σχολείο.

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Επιστημονική σύνδεση των Κέντρων Υγείας με νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
  • Ανανέωση του εξοπλισμού και ανακαίνιση των κτιρίων των Κέντρων Υγείας.
  • Να μην απολυθεί κανείς επικουρικός και συμβασιούχος και να ανανεώνονται άμεσα οι προσλήψεις των επικουρικών.
  • Πλήρη και επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.

Προτείνει, δε, τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]