Έως και 300% ακριβότερα παρέχονται οι χειρουργικές μάσκες στα δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέροντας πως οι τιμές ανέβηκαν τις τελευταίες μέρες κατά 300%.

"Υπάρχει έλλειψη μασκών στην αγορά και αισχροκέρδεια των εταιρειών σε βάρος των νοσοκομείων και των πολιτών εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία για εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων κοροναϊού και την γρίπη που είναι σε έξαρση με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ της 5ης εβδομάδας 2020 για την επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης και της θνησιμότητας στη χώρα", αναφέρει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, για να επισημάνει:

"Την ανησυχία των πολιτών την ενισχύουν οι δηλώσεις αρμοδίων του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας που θεωρούν πολύ πιθανόν την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, λόγω της γρίπης και την προετοιμασία για την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού, έχουν αυξημένες ανάγκες για προμήθεια μασκών.

Η τιμή για την αγορά απλών χειρουργικών και υψηλής προστασίας μασκών λόγω αυξημένων αναγκών από τα νοσοκομεία ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες 300%". 

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται σε νοσοκομεία που αγοράζουν μάσκες εκτός σύμβασης ή τα νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου συμβάσεις και είναι πολλά.

Εκτιμά πως - λόγω αυξημένων αναγκών - θα αναγκαστούν να τις αγοράσουν στη "μαύρη αγορά":

"Όλες οι εταιρείες για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια προφασίζονται ελλείψεις", σημειώνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας..

Τιμές

Παραθέτει, δε, τιμολόγια με την τιμή που αγοράζουν μάσκες τα νοσοκομεία πριν από την υγειονομική κρίση και την τιμή που θα αγοράσουν σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

  • Τα νοσοκομεία προμηθεύονταν τις απλές χειρουργικές μάσκες προς 0,0116λεπτά + ΦΠΑ την κάθε μία.
  • Τώρα, θα αγοράζουν προς 0,032λεπτά του ευρώ + ΦΠΑ.  
  • Τις μάσκες υψηλής προστασίας την κάθε μια αγόραζαν 0,64λεπτά του ευρώ + ΦΠΑ και τώρα θα αγοράσουν προς 2 ευρώ τη μία + ΦΠΑ.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για αισχροκέρδεια για την οποία θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση, καθώς δεν θα αντέξουν οι αναιμικοί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και αυτό που θα συμβεί είναι να ξεμείνουν από μάσκες.

Επιπλέον οι μάσκες είναι απαραίτητες στους πολίτες αν όχι για τον κοροναϊό, σίγουρα όμως και για την εποχική γρίπη.

Δημ.Κ.